Wethouder Brommersma. "Het frustreert de energietransitie."
Wethouder Brommersma. "Het frustreert de energietransitie." Echt Mooij Fotografie

Uitvoering RES komt in de knel

25 november 2021 om 09:12 Politiek

Gemeente dringt aan op snelle noodzakelijke uitbreiding van energienet

BILTHOVEN De uitvoering van de Regionale Energie Strategie (RES) komt amper een maand na indiening bij het Rijk al in de knel. Dat komt omdat landelijk netbeheerder TenneT in oktober heeft aangekondigd dat sprake is ‘netcongestie’ in de provincie Utrecht. Dat betekent dat er onvoldoende capaciteit is op het energienet, waardoor grote hernieuwbare projecten zoals zonneparken en windmolens hun energie niet kwijt kunnen. Er ontstaat dan een verstopping.

Door Lydia Flinterman

“Dat TenneT dit heeft aangekondigd is natuurlijk niet gunstig voor de ontwikkelingen in onze gemeente”, vertelt wethouder Anne Brommersma, portefeuillehouder Duurzaamheid. “Het frustreert de energietransitie, want TenneT verwacht zelf pas stapsgewijs vanaf 2026 levercapaciteit te kunnen garanderen. Het heeft niet zoveel zin om in bijvoorbeeld 2024 een project te bouwen dat pas in 2026 op het net kan worden aangesloten.” In de tussentijd zal de infrastructuur voor het energienet in de provincie Utrecht moeten worden uitgebreid, door bijvoorbeeld extra kabels en verdeelstations. Die maatregelen kunnen jaren in beslag gaan nemen.

SPOEDWETGEVING Het probleem hierbij is dat de gemeente zelf daar niet zoveel aan kan doen. Het is immers het landelijke net, en niet het regionale energienet waar de ‘verstopping’ zich voordoet. “Kijk, je moet het zien als het verschil tussen snelwegen en provinciale wegen. Voor het beheer en onderhoud van die snelwegen is het Rijk verantwoordelijk, via landelijk netbeheerder TenneT”, zegt wethouder Brommersma. Burgemeester Potters vult daarop aan: “Wat ons betreft is dit dus een probleem van de Rijksoverheid. We hebben begrepen dat veel van de vertraging voor vernieuwing van de infrastructuur te maken heeft met wettelijke procedures die vrij lang duren. Dus onze oproep aan het Rijk in het kader van de nieuwe kabinet zou zijn: zorg ervoor dat die procedures desnoods met spoedwetgeving versneld worden, zodat dat de energie ‘snelweg’ snel ontlast wordt.” Op 19 november hebben de gemeenten van Energieregio U16, waartoe ook gemeente De Bilt behoort, daarom besloten dat op korte termijn een signaal van die strekking aan het Rijk zal worden gegeven.

VOORKOMEN DAT INWONERS AFHAKEN Het college zal ook samen met energiecoöperatie BENG! bekijken hoe in de gemeente met de mogelijke vertraging van projecten zal worden omgegaan. “We willen voorkomen dat inwoners om deze reden gaan afhaken”, aldus wethouder Brommersma. “Voor grotere projecten zoals panelen op het dak van de Kwinkelier kan het verstandig zijn de aansluiting alvast aan te vragen, omdat de netbeheerder aanvragen voor aansluitingen op het net op volgorde van binnenkomst behandelt.” 

En een belangrijk detail: de ‘netcongestie’ heeft géén invloed op aansluitingen op het net van minder dan 200 zonnepanelen. Brommersma: “Particulieren kunnen dus ook nu nog steeds zonnepanelen op hun eigen dak leggen en eventueel energie terug leveren.”

RAADSVRAGEN VVD De Bilt heeft de wethouder een aantal vragen gesteld over de congestie in het hoogspanningsnetwerk. In de raadsvergadering van aankomende donderdag 25 november zal de wethouder deze mondeling beantwoorden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie