Afbeelding
Wolfgang Eckert via Pixabay

Prettig wonen voor iedereen

4 maart 2022 om 09:49 Zakelijk

ChristenUnie De Bilt wil dat onze inwoners zich thuis voelen in hun leefomgeving en dat al onze kernen hun eigenheid zoveel mogelijk behouden. De kleine kernen zijn voor ons geen opties voor grootschalige woningbouwlocaties.

Prettig wonen betekent ook dat de mensen elkaar groeten op straat, dat er een goed sociaal contact is in de buurt, dat kinderen lekker buiten spelen. Als in een buurt een speeltuin gewenst is, biedt de gemeente een helpende hand. We willen alles in het werk stellen om al onze winkel-, school- en sport- & welzijnsvoorzieningen op peil te houden. Daar hoort ook een goede gymzaal in Groenekan bij!

Betere beschikbaarheid van woningen

Een goed en betaalbaar huis in een prettige wijk is voor ons allemaal belangrijk. We zetten ons in voor starters, statushouders, alleenstaanden, jonge gezinnen en ouderen: zoveel mogelijk voor ‘eigen woningzoekenden’’. Daarom willen we dat de Schapenweide een belangrijke natuurinclusieve woningbouwlocatie is. En daarom hebben we ook een positieve grondhouding jegens Initiatieven als inbreiding op/splitsing van eigen woonpercelen en ombouw van kantoren naar woningen.

Alle woningbouwplannen dienen nadrukkelijk in samenwerking met buurtbewoners vorm gegeven worden. Bij de plannen moet standaard de verkeersafhandeling, gezondheid van de inwoners en groenvoorziening te worden meegenomen. We staan terughoudend tegenover bouwen buiten de rode contouren; doorzichten en natuurwaarden dienen behouden te blijven.

Mobiliteit, openbare ruimte, natuur & recreatie

Wij willen minder autoverkeer. Zo willen we Bilthoven Centrum en de Hessenweg autoluw maken. Het gebruik van bus, trein en (elektrische) fiets willen we stimuleren. Er moet minder doorgaand verkeer door onze bebouwde kom en zoveel mogelijk via de bestaande provinciale en rijkswegen gaan. We zien dan ook niets in het aanleggen van een westelijke rondweg door het bos tussen Groenekan en De Leijen!

Bij regionale besluitvorming zullen we nadrukkelijk op komen voor de goede bereikbaarheid van álle Biltse kernen via openbaar vervoer: dit mag niet afgeschaald worden.

We moeten ons voorbereiden op klimaatverandering. Er komen meer hoosbuien en hittegolven. Er zal meer ruimte voor afwatering en groenvoorziening nodig zijn. Mooi is dat dit tegelijk weer kansen geeft voor biodiversiteit in de eigen leefomgeving.

Kortom, we leven in een mooi gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug, het Kromme Rijngebied en het Vechtplassengebied, ideaal voor veel mensen om te recreëren. Lastig is dat het dringen is om de ruimte. Er moeten woningen worden gebouwd, er moeten zonnepanelen komen, landbouw blijft nodig en ook is er ruimte nodig voor recreatie in de natuur. Dat kan niet allemaal op 1 stukje grond. Buiten kijf staat dat wij de ecologische hoofdstructuur willen behouden om te komen tot een levend natuurnetwerk: een belangrijk onderdeel van een prettige leefomgeving!

Dit artikel is aangeboden door de ChristenUnie De Bilt en geschreven door Connie Brouwer, lijsttrekker ChristenUnie De Bilt

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie