Boerin Martine Wismeijer met haar Biltse blauwe koeien.
Boerin Martine Wismeijer met haar Biltse blauwe koeien. Carolien Paasman

Het beste rundvlees van De Hooierij

10 april 2022 om 13:11 Zakelijk

DE BILT ,,Hoi, ik ben de boerin hier.’’ Breed lachend loopt Martine Wismeijer van de landwinkel naar een bankje in de zon om te vertellen over de bedrijven dat zij en haar echtgenoot Dirk-Jan Stelling runnen op hun boerderij in De Bilt. De grote, zwarte hond ligt aan haar voeten. Hij kijkt niet op of om als mensen het terrein op komen om boodschappen te doen. ,,Hij houdt wel van wat drukte en wij ook.’’

Martine is opgegroeid op Nieuw Bureveld. ,,Mijn opa en oma zijn hier begonnen met een gemengd bedrijf. Mijn vader nam het over en heeft hier veertig jaar koeien gemolken. Hij dacht dat hij geen opvolger had en de laatste jaren jongvee opgefokt voor andere boeren. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut, maar had toch wat met het bedrijf. Mijn man en ik hebben het bedrijf twaalf jaar geleden overgenomen en omgevormd. We zitten ingesloten tussen De Bilt en De Uithof, uitbreiden zit er niet in. We hebben onderzocht wat we moesten veranderen om het bedrijf rendabel te houden. Het werd een combinatie tussen vleesvee met een landwinkel, en een zorgboerderij. Mijn man -ik ben getrouwd met een burger met landbouwopleiding, niet met een boer- runt de zorgboerderij. Ik ben verantwoordelijk voor het vee en de winkel.’’

HULPBOEREN Zorgboerderij Nieuw Bureveld biedt zinvol werk aan vijf hulpboeren, mensen die vanwege psychiatrische problematiek of vanuit de verslavingszorg een beschermende werkplek nodig hebben. Zij zorgen met de boer en boerin voor de vleeskoeien, de varkens en de geiten. 

In de stallen staan tachtig koeien. Martine: ,,Elke week gaat er een naar de slacht. In de zomer is dat soms eentje minder, in de winter eentje meer. De koeien krijgen zoveel mogelijk voer van eigen grond, aangevuld met bierbostel van een brouwer uit Utrecht. Het vlees van onze koeien is te koop in de winkel, honderd procent eigen vlees, beter vind je het niet.’’ De boerin waarschuwt lachend: ,,Houd er wel rekening mee dat we alleen onze eigen runderen laten slachten. Per koe hebben we dus maar één staartstuk.’’

Het vlees is exclusief te koop bij Landwinkel de Hooierij. Gedurende twee dagen verkoopt  Martine het vlees vers en wat er zaterdagavond ‘over’ is gaat de vriezer in. Zo behoudt het vlees optimale smaak en kwaliteit. Er is dus altijd een voorraad ter verkoop in de winkel.

HERENBOERDERIJ Dit voorjaar start de veertiende Herenboerderij van Nederland op tien hectare grond van Nieuw Bureveld. ,,Tweehonderd gezinnen hebben geld ingelegd om zo lokaal mogelijk vijfhonderd monden te voeden. Een tuinder doet het werk in de volle grond en de koude kas. Het maximale aantal deelnemers was heel snel bereikt. Het meeste tijd kostte het rondkrijgen van de vergunningen. Dat is nu voor elkaar zodat ze binnenkort beginnen.’’

De boerderij biedt verder een ruim assortiment lokaal geproduceerde producten, bijvoorbeeld: vlees van de vier eigen varkens, van bokjes die overblijven bij het maken van geitenkaas, biologische kippen en kalkoenen en ganzenvlees van Hollands Wild. 

Verder vindt u hier een ruime sortering boerenzuivel. ,,Heel veel lekkere kaas, boter, melk en andere melkproducten. Biologische groente en droogwaren die voor het overgrote deel in Nederland zijn geproduceerd’’, vertelt de vrolijke boerin terwijl ze langs de schappen loopt. ,,Veel streekproducten komen van telers uit de buurt. Het voedsel heeft zo min mogelijk kilometer afgelegd. Dat past helemaal in een duurzame levensstijl.’’ Omdat het ook gewoon leuk en leerzaam is om een boerderij te bezoeken nodigt Martine jaarlijks schoolklassen uit voor een boerderijbezoek. 

De winkel is open van woensdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur. 

Landwinkel De Hooierij

Universiteitsweg 1,  De Bilt

Tel. 030 231 7877.

www.dehooierij.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie