Het goed inregelen van de cv-ketel kan ook schelen in de energiekosten
Het goed inregelen van de cv-ketel kan ook schelen in de energiekosten Rinus van Denderen

Een nieuwe cv-ketel, maar welke?

28 april 2022 om 15:21 Zakelijk

BILTHOVEN Energie besparen, meer comfort of gewoon omdat de oude ketel aan vervanging toe is. Een nieuwe cv-ketel aanschaffen kan om diverse redenen noodzakelijk zijn. En zeker gezien de huidige energietarieven kan dat ook nog behoorlijk lonend zijn. Maar waar moet je op letten bij de aankoop? 

Het is een vraag die Terry Hoekstra, directeur van De Vreeden KlimaService, nog wel eens te horen krijgt van klanten. Zijn bedrijf heeft vestigingen in Amersfoort en Bilthoven en is al sinds 1998 gespecialiseerd in plaatsing en onderhoud van centrale verwarmingsinstallaties. Tot hun klanten behoren niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en bijvoorbeeld verenigingen van eigenaren en woningcorporaties. ,,Bij de aanschaf van een ketel kijken we vooral naar warm water comfort”, zegt Hoekstra. ,,Wat is er nodig? Hoeveel badkamers zijn er in het huis, is er een stortdouche aanwezig en welk type boiler wordt er gebruikt? Aan de hand van die informatie bepaal je eigenlijk het type ketel. De iets zuinigere ketels maken minder warm water aan, dus wil je wat meer comfort dan ga je naar een groter en robuuster toestel.”

ZUINIGER Volgens Hoekstra kun je grofweg zeggen dat elke ketel voor elke woning geschikt is. Maar tegenwoordig is comfort bij de keuze van een cv-ketel niet altijd meer het belangrijkste, merken ze ook bij De Vreeden KlimaService. ,,Mensen worden kritischer op overdaad, het mag allemaal wel wat zuiniger. Downsizen dus. Voorheen was de wens vaak: ik wil minimaal met twee mensen douchen. Nu is dat: we wachten wel op elkaar.”

TYPES Ook het type woning maakt niet uit. Met een hoekwoning heb je meer warmteverlies dan bij een tussenwoning, maar met elke cv-ketel is dat tegenwoordig prima te ondervangen. Hoekstra: ,,Wil je er echt iets aan doen dan moet je goed gaan isoleren, maar voor de cv-ketel maakt het niet uit.”

Wel kan het type cv-ketel een verschil maken voor grote of kleine huishoudens. Daarom worden die types aangeduid in Comfort Warmwater (CW) klassen. Hoe hoger de waarde, des te meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Woon je in een klein appartement met een of twee personen dan voldoet een CW3 ketel, zegt Hoekstra. ,,Woon je met meer mensen in een standaard eengezinswoning dan is een CW4 ketel prettiger. En wil je tegelijkertijd warm water in je keuken, stortdouche en ligbad, dan neem je een CW5 of CW6 ketel als je elkaar niet in de weg wilt zitten. Daarmee is het makkelijker om meerdere tappunten tegelijk te gebruiken”

De CW4 ketel is verreweg de meest verkochte ketel bij De Vreeden KlimaService, geeft Hoekstra aan. ,,Verder kijken we naar wat het minimale vermogen is dat een ketel kan leveren. Huizen worden steeds beter geïsoleerd waardoor ketels ook steeds minder vermogen nodig hebben. En ook dat kan schelen in de kosten.”  

ONDERHOUD Wat onderhoud van een cv-ketel betreft, steekt één onderdeel er letterlijk en figuurlijk bovenuit. De rookgasafvoer moet bij het plaatsen van een nieuwe ketel ook altijd worden vervangen. Mensen realiseren zich dat niet altijd volgens Hoekstra. ,,Wij moeten kunnen garanderen dat een rookgasafvoer een ketelleven mee kan zonder reparaties. Is de rookgasafvoer ouder dan twee jaar dan moet die sowieso worden vervangen. Dat is zelfs wettelijk verplicht.” 

Dit artikel wordt u aangeboden door De Vreeden KlimaService

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie