Huisarts Toosje Valkenburg: 'corona is niet meer die ziekte die de hele zorg op zijn kop zet.'
Huisarts Toosje Valkenburg: 'corona is niet meer die ziekte die de hele zorg op zijn kop zet.' Julie Houben

Biltse huisarts over corona

26 januari 2022 om 08:18 Zorg

We vinden onszelf wel erg uniek

DE BILT - Corona is here to stay. De tijd is rijp om er minder gestrest over te doen, vindt Toosje Valkenburg, huisarts bij Gezondheidscentrum De Bilt. ‘Ik hoop dat de overheid beleid maakt waarin dit inzicht doorklinkt.’

Door Julie Houben

QUARANTAINE Het is een complexe puzzel om de praktijk draaiende te houden sinds de omikronvariant flink rondgaat, merkt Toosje Valkenburg (54), een van de zeven huisartsen binnen het Gezondheidscentrum De Bilt. “Veel van onze medewerkers zitten af en aan in quarantaine vanwege een gezinslid met corona. Dus het is alle zeilen bijzetten. Gelukkig merken we ook hier dat, ondanks de vele besmettingen, corona zelf geen extra hoge patiënteninstroom geeft. De omikronvariant ís gewoon niet zo heftig, dat mogen we inmiddels toch wel concluderen.”

OMT-ADVIES Wat de Biltse huisarts betreft moet de overheid corona durven zien als een nare ziekte, vergelijkbaar met een ernstige griep. Eentje die onder ons blijft maar vooral gevaarlijk is voor kwetsbare en oudere mensen. Wat haar betreft wacht de overheid te lang met beleid dat dit inzicht durft te omarmen. “Wereldwijd wordt corona goed gemonitord. Uit alles blijkt dat omikron niet tot een enorme toeloop op de zorg leidt. We mogen best meer vertrouwen op deze data uit andere landen, landen die echt niet zo anders zijn dan wij. We vinden onszelf wel erg uniek vind ik soms. Maar we hebben dit gesprek vóór de persconferentie van 25 januari. Het OMT-advies stemt hoopvol. Ik hoop dat het kabinet bij het verschijnen van deze krant is bijgedraaid.”

MEE PRIKKEN Als we dan toch bezig zijn met verbeterpunten in ‘de strijd tegen het virus’, dan weet Toosje Valkenburg er nog wel een: laat huisartsen bij een volgende boosterronde mee prikken. “We zien elke keer dat het ondoenlijk is om snel al die enorme GGD-locaties op te tuigen die het hele land moeten vaccineren. Huisartsenpraktijken kunnen prima een flink deel van hun patiënten prikken. Dat doen we ook met de griepprik. Dan redden de GGD’s het ook met normale locaties als sporthallen én het gaat sneller. Bijkomend voordeel is dat huisartsen contact hebben met hun patiënten. Een patiënt die twijfelt over wel of geen vaccin, kan na een gesprek met zijn of haar dokter meteen een prik krijgen als die de twijfel heeft weggenomen.”

ZET IN OP PREVENTIE  ”Ik ben overigens niet voor verplicht vaccineren”, benadrukt ze. “Ieder moet daarin een eigen keuze kunnen maken. Als de overheid, bij voorbeeld via 2G, toch inzet op vaccinatiedrang onder het mom van ‘ongevaccineerden drukken te zwaar op de zorg’, gaat dat voor mij te ver. Mensen die ziek worden door te veel roken of drinken, drukken dan ook ‘onnodig’ op de zorg. Daar hoor je ze in Den Haag zelden over. Wil je als overheid serieus de zorg ontlasten, zet dan veel meer in op preventie en ontmoediging van slechte leefgewoontes. Daarmee ontlast je structureel de zorg en maak je haar bovendien betaalbaarder.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie