Afbeelding
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug wordt schoon

5 oktober 2021 om 18:00 Natuur en milieu

Bos Park Bilthoven is partner voor Nederland Schoon

BILTHOVEN Nederland Schoon, Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Bos Park Bilthoven slaan de handen ineen om zwerfafval te verminderen in het Nationaal Park. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van de drukst bezochte nationale parken in Nederland en sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie is het aantal bezoekers alleen maar toegenomen. Het Panbos in Bilthoven ligt naast Bos Park Bilthoven en wordt graag bezocht door zowel recreanten van het park als bezoekers uit de regio. Bos Park Bilthoven heeft een groenbeheervisie waarin gewerkt wordt aan een vitaal park om het groene karakter ook in de toekomst te verzekeren. Hiermee hangt samen dat er verantwoordelijkheden genomen worden op het park en dus ook er buiten.

ZWERFAFVALVRIJ In oktober 2021 - tijdens de Beleefweek in de herfstvakantie (16 t/m 24 okt) – organiseren Nederland Schoon en Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daarom een opschoonactie waarmee tot wel 200 kilometer aan wandelpaden volledig zwerfafvalvrij gemaakt wordt. Tijdens deze week zullen zogenaamde clean teams samen met vrijwilligers zwerfafval opruimen dat op en rondom de paden ligt. Bos Park Bilthoven stimuleert haar eigen recreanten en mensen daarbuiten om hier in te participeren en zal de benodigde materialen (grijpers, handschoenen, afvalzakken en een banier) ter beschikking stellen en het verzamelde vuil inzamelen. Hiermee hoopt Bos Park Bilthoven de zorg voor de natuur rondom het park een positieve impuls te geven.

MEEDOEN MET DE OPSCHOONACTIE We zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers die in de herfstvakantie willen helpen met opruimen. Samen met de clean teams kan iedereen een steentje bijdragen. 

STRUCTURELE OPLOSSINGEN Maar we gaan meer doen. Door gebruik te maken van app Litterati, brengen we in kaart wat voor type afval waar ligt. Die informatie helpt ons bij het doen van onderzoek naar zwerfafval, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Hierdoor kunnen we samen tot structurele oplossingen komen, die het Nationaal Park schoonhouden.

OVER BOS PARK BILTHOVEN Bos Park Bilthoven is partner van de schoonmaakactie. Bos Park Bilthoven is, naast Chalet Parc De Vechtoever in Nederhorst den Berg, onderdeel van Green Spirit Parken met zowel chalets als toerplaatsen. Als aanbieder van natuurlijke buitenplaatsen gelooft Green Spirit Parken dat duurzaamheid en natuurinclusief ondernemen heel normaal is in deze tijd. De bedrijfsvoering volgt de lijn van een per park geformuleerde groenvisie en de vaste recreanten worden meegenomen in de uitvoering hiervan. Voor Bos Park Bilthoven is een groenvisie en beheerplan uitgerold waarin het park zich zelf ambities oplegt op het gebied van biodiversiteit, inheemse flora en het vasthouden van vocht in de grond. Tevens worden de recreanten geïnformeerd en geënthousiasmeerd hierin op de eigen recreatieplaats mee te gaan. Hier ligt een parallel met de Heuvelrugtuinen, in samenwerking met Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie.

OVER NEDERLAND SCHOON Nederland Schoon werkt al 30 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies creëren zij bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel.

OVER NATIONAAL PARK UTRECHTSE HEUVELRUG De Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud kostbaar natuurgebied van 20.000 hectare, waarvan 10.000 hectare met de status Nationaal Park. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Om al dit moois in stand te houden is er een brede samenwerking opgezet met gemeentes, provincie en eigenaren van natuurgebieden. Ook bewoners en ondernemers zijn in toenemende mate betrokken. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de aanjager en initiator van deze samenwerking.

AANMELDEN Meer weten over deze actie? Kijk op np-utrechtseheuvelrug.nl/opschoonactie

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de campagnepagina van Nederland Schoon.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie