Afbeelding
Exlibriswereld

Exlibriswereld bestaat 75 jaar

1 oktober 2021 om 12:31 Overig

DE BILT In 2021 bestaat Exlibriswereld, de Nederlandse Vereniging voor exlibris en andere (klein)grafiek, 75 jaar. Om dit jubileum te vieren wordt op zaterdag 30 oktober 2021 in Cultureel- en Vergadercentrum H.F. Witte in De Bilt een feestelijke bijeenkomst georganiseerd. Naast alle leden die uitgenodigd worden zijn ook niet-leden, die de grafische kunst een warm hart toedragen, van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Het bestuur, maar zeker ook de aanwezige verzamelaars zullen heel graag bereid zijn wat exlibris te laten zien, wat te vertellen over de vereniging en het verzamelen, en het plezier dat hun passie met zich meebrengt.

Het programma voor deze dag luidt:

10.30 – 11.00 uur Ontvangst

11.00 – 12.20 uur Opening, welkom en onthulling jubileumprent

11.20 – 11.45 uur Videopresentatie 75 jaar Exlibriswereld in vogelvlucht

11.45 – 12.00 uur Korte voordrachten door Henk Weltje, Wieneke Driessen en Guus Willemsen

12.00 – 12.30 uur Pauze

Gelegenheid om de tentoonstelling met prenten van (grafisch) kunstenaar Willem Jacob Rozendaal (1899-1971), maar ook de 10 meest favoriete exlibris van een aantal kunstenaars en verzamelaars die tentoongesteld zijn, te kunnen bekijken en bewonderen.

12.30 – 13.15 uur Lunch, aan de leden aangeboden door de vereniging

13.15 uur Kleine veiling van een aantal kavels

13.15 – 17.00 uur Uitgebreide mogelijkheden om te ruilen en van gedachten te wisselen. Mensen die zich aanmelden ontvangen een kennismakingspakketje met exlibris. Er liggen proefnummers van het verenigingstijdschrift Grafiekwereld en er zijn ook beperkt wat exlibris en andere prenten te koop.

15.30 – 17.00 uur Borrel vanaf 15.30 uur

17.00 uur Afsluiting van de dag

Het exlibris en de vereniging Exlibriswereld

Een exlibris (ook aangeduid als ex libris) - Latijn: uit de boeken(collectie) van - is een eigendomsmerk dat in een boek wordt geplakt. Doorgaans laat het de naam van de eigenaar van het boek, samen met een figuratieve of emblematische afbeelding, zien. Dat kan een familiewapen zijn, een monogram of een vrije voorstelling. De afbeelding is meestal sterk verbonden met de eigenaar. Soms vermeldt het exlibris een persoonlijke spreuk of motto, soms laat de afbeelding specifieke achtergronden en/of hobby’s zien. Dit eigendomsmerk wordt voor in het boek geplakt (vaak in wat duurdere exemplaren, zoals bibliofiele uitgaven), meestal op het schutblad.

Exlibriswereld, de Nederlandse Vereniging voor exlibris en andere (klein)grafiek wordt in 1946 opgericht als ‘opvolger’ van de in 1932 opgerichte Nederlandsche Exlibris Kring. Zij vormt een onderdeel van de Wereld Bibliotheek Vereniging. Vanaf oktober 1986 is het een zelfstandige vereniging die door het organiseren van bijeenkomsten en tentoonstellingen en het uitgeven van een tijdschrift bekendheid probeert te geven aan de exlibriskunst. Nu, anno 2021, telt Exlibriswereld ca. 250 leden. In april 1958 verschijnt het eerste nummer van het verenigingstijdschrift Exlibriswereld. 

Anno 2021 worden nog maar weinig exlibris gemaakt met de daadwerkelijke bedoeling ze als eigendomsmerk in een boek te plakken. Het traditionele, doorgaans op een ambachtelijke manier gemaakte eigendomsexlibris, heeft plaats gemaakt voor een geheel ander soort exlibris. Grote gerenommeerde kunstenaars in binnen- en buitenland ontvangen opdrachten voor het maken van een exlibris dat b.v. in een oplage van 50, 75 of 100 gesigneerde en genummerde exemplaren afgeleverd wordt. In veel gevallen zijn dit diepdrukprenten in de technieken als ets, kopergravure, droge naald, mezzotint of gemengde technieken.

Voor meer informatie en aanmelden lidmaatschap, kijk op  www.exlibriswereld.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie