Bouwe Taverne van BENG! kijkt uit naar de komst van de zonneweide.
Bouwe Taverne van BENG! kijkt uit naar de komst van de zonneweide. Eigen archief

BENG! werkt aan zonneweide

6 oktober 2021 om 07:31 Achtergrond

GROENEKAN Energie coöperatie BENG! gaat samen met projectontwikkelaar BHM Solar de mogelijkheden voor een zonneweide in Groenekan onderzoeken. Deze zonneweide komt dan op de grond dichtbij de A27 van de familie Westeneng die met hun boerenbedrijf gaan stoppen. Op maandag 25 oktober is er een informatieavond over de mogelijke komst van de zonneweide.

Door Lydia Flinterman

BENG! is een onafhankelijke lokale energiecoöperatie van en voor inwoners van gemeente De Bilt. BENG! staat voor Biltse Energieneutrale Gemeenschap en streeft naar een energieneutraal De Bilt. “Wij werden er voor de komst van een zonneweide op grond van de familie Westeneng bijgevraagd en gaan op zoek naar mensen die willen participeren”, vertelt Maaike Noorlander. “Het is belangrijk dat inwoners worden betrokken bij de ‘tekentafel’. Als er behoefte is aan bijvoorbeeld inpassing van sport- of recreatiegelegenheden, of verbetering van de ontsluitingsmogelijkheden of de biodiversiteit, dan worden de mogelijkheden daarvoor samen met BHM Solar serieus onderzocht.”  Om de kwaliteit van de samenwerkingspartner te garanderen gaat BENG! overigens ook alleen in zee met projectontwikkelaars die zijn aangesloten bij branchevereniging Holland Solar, en die op die manier gebonden zijn aan de recente Gedragscode Zon op Land.

FINANCIEEL Naast het mobiliseren en enthousiasmeren van inwoners maakt BENG! ook een financiële injectie in het project mogelijk. “We willen namelijk dat nieuwe energieprojecten voor vijftig procent ook daadwerkelijk ‘lokaal eigendom’ zijn.” Behalve financiële steun van de gemeente De Bilt kunnen leden van de stichting door middel van bijvoorbeeld obligaties geld investeren. “En we halen geld op bij de bank”, licht Bouwe Taverne, bestuurslid van BENG!, toe. “De leden van de coöperatie bepalen gezamenlijk waar de opbrengst van de projecten (de verkoop van de opgewekte energie, red.) naartoe gaat. Een deel van de opbrengst gaat terug naar BENG!. Dit hebben we nodig voor het ontwikkelen van weer nieuwe initiatieven, omdat de energietransitie nog wel een jaar of tien, twintig doorgaat.” Nog belangrijker dan het financiële eigendom vindt Bouwe Taverne de ‘mentale’ eigendom. “Kijk, fysiek valt simpelweg geen onderscheid te maken tussen de stroom van een zonneweide of die van andere bronnen. Wat je produceert wordt geleverd aan het net en wordt van daaruit gedistribueerd. Maar wat wij willen bereiken, is dat de mensen bij het zien van lokale opwekprojecten denken: zie je wel, die energie is van ons!” BENG! draagt daar ook aan bij door de stroom te verkopen aan (speciaal voor energie coöperaties bedoelde) energieleverancier om|Nieuwe Energie, bij wie de leden van de coöperatie ook weer een afnamecontract kunnen sluiten. 

INFORMATIEAVOND Inwoners van Groenekan kunnen zich aanmelden voor de informatieavond op 25 oktober in De Groene Daan via www.zonneweidevoordaan.nl. Volgende week in deze krant vertellen Gert-Jan en Irene Westeneng hun verhaal - waarom willen zij hun land graag beschikbaar stellen voor een zonneweide?

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie