Kees Hoogendoorn en Josephine van Pampus, respectievelijk voormalig en huidig voorzitter van de jubilerende Raad van Kerken.
Kees Hoogendoorn en Josephine van Pampus, respectievelijk voormalig en huidig voorzitter van de jubilerende Raad van Kerken. Jasper van den Bovenkamp

'Zonder ander niet compleet'

2 april 2019 om 15:02

Raad van Kerken Amersfoort viert 50-jarig bestaan

AMERSFOORT De Raad van Kerken Amersfoort viert zaterdag 18 mei zijn vijftigjarig bestaan. In gesprek met huidig voorzitter Josephine van Pampus en voormalig voorzitter Kees Hoogendoorn.

Jasper van den Bovenkamp

Dat er ongelofelijk veel goeds gebeurt in de oecumene, kan Van Pampus maar niet genoeg benadrukken. In de lokale samenleving, in samenwerking met de gemeente Amersfoort, op het vlak van armoedebeleid, de Wmo, geloven033.nl, de organisatie van een roze viering, Kerkennacht, jeugd en jongeren, Momentum, Schuldhulpmaatje, een Kerstlichtjestocht, Passion for Kids in Amersfoort-Noord, de Kroonbede, problemen in de wijk, een herdenking naar aanleiding van de aanslag in Christchurch: kerken weten elkaar te vinden, en de Raad van Kerken is daarin ,,een verbindend orgaan", zegt Van Pampus, ,,in die zin dat we als kerken onderling met elkaar in contact zijn, en als Raad een gezamenlijk gezicht zijn naar de lokale samenleving toe."

VERSTEVIGING Die verbinding tussen geloofsgemeenschappen zag Hoogendoorn onder zijn voorzitterschap verstevigen, zegt hij. ,,Wij introduceerden destijds het gastlidmaatschap, wat wilde zeggen dat je gewoon kon komen kijken en meepraten bij onze vergaderingen en ontmoetingen, zonder direct lid te hoeven worden. We wilden er geen druk op zetten. Uiteindelijk resulteerde dat erin dat zich verschillende kerken aansloten die in de landelijke Raad van Kerken niet vertegenwoordigd zijn." In totaal telt de Amersfoortse Raad nu vijftien aangesloten geloofsgemeenschappen.

MIGRANTENKERKEN Hoewel de samenwerking tussen kerken serieuze vormen heeft aangenomen, blijft er natuurlijk altijd wat te wensen. Van Pampus zou bijvoorbeeld graag zien dat de Raad meer in contact komt met de Amersfoortse migrantenkerken, 22 in totaal. ,,Mijn adagium is: zonder de ander ben je niet compleet. Je kunt zoveel leren van de spiritualiteit van christenen uit andere continenten; we zijn een verrijking voor elkaar. Ik hoop dat we elkaar in de toekomst weten te bereiken." Hoogendoorn: ,,Als verschillende geloofsgemeenschappen zijn we allemaal een kleur van de regenboog; iedereen geeft zijn eigen kleur, maar samen ben je de boog."

ONTMOETING Van Pamupus: ,,In de oecumene word je voortdurend bevraagd op jouw visie: waarom vind je iets belangrijk? Dat vind ik heel waardevol. Het zou mijn droom dan ook zijn dat we binnen de Raad niet alleen institutioneel verbonden zijn, maar ook meer en meer de ontmoeting met elkaar zoeken, het gesprek waarin je de ander werkelijk leert kennen in zijn diepste beweegredenen."