Joost Smit: ,,De kerk biedt een noodzakelijke bedding voor vitaal geloof.”
Joost Smit: ,,De kerk biedt een noodzakelijke bedding voor vitaal geloof.” Ruud van der Graaf

Kerk in de marge? Niets nieuws

29 maart 2019 om 10:08

De kerk verdwijnt

AMERSFOORT Volgens recente rapporten van het CBS en het SCP verdwijnt de kerk in rap tempo uit het Nederlands landschap. Hoe ervaren Amersfoortse betrokkenen dat? Dineke Havinga spreekt met Joost Smit, predikant van de Ontmoetingskerk in Hart van Vathorst.

[Hoe beleeft u de bevindingen van deze instituten?

,,Ik vind het een verdrietige ontwikkeling, want geloven doe je in verbinding met anderen, in een kring van volgelingen rond Jezus. Wil je het geloof ontwikkelen, dan moet je het toch delen met anderen. En als de kerk de vindplaats is van 'goed nieuws', Jezus, dan komen er dus minder oefenplekken voor christelijk leven in ons land. En je raakt als kerk meer in de marge. Als je naar de geschiedenis kijkt, is dat overigens niets nieuws; zo'n plek maakt je bescheiden en afhankelijk van God. Maar een volle kerk doet mensen goed, dan denk je minder: 'ben ik nou gek dat ik hier zit…'"

[Wat merkt u zelf van die terugloop?

,,Hier hebben we nog groei, er worden veel kinderen in onze gemeente geboren en nieuwe leden treden toe. Maar ook bij ons is sprake van ontkerkelijking; mensen binden zich minder makkelijk en jongeren haken minder aan. De relevantie van een kerk zien zij vaak niet meer."

[Baart het u zorgen?

,,Aan de ene kant zijn wij natuurlijk ook van 'boeien en binden' en ik ben ervan overtuigd dat de kerk een noodzakelijke bedding voor vitaal geloof biedt. Maar ik ben ook wel nieuwsgierig naar nieuwe vormen van christelijke presentie. Zoals wij met vijftig wijkgenoten regelmatig eten hier in Hart van Vathorst. Dan komt alles bij elkaar: jong en oud, gelovig en niet gelovig, mensen met en zonder beperking. Eigenlijk is wat hier gebeurt een voorproefje van hoe het ook zou kunnen, dat de kerk is waar het leven zelf gedeeld wordt, in hoogtepunten en lijden. Wat het leven met Jezus is, dat zie je hier in Hart van Vathorst concreet in hoe mensen voor elkaar leven."

[Uw kerk koos voor een andere liedcultuur en minder nadruk op de kerkleer. Heeft dat ook te maken met de angst om mensen te verliezen?

,,Nee, dat heeft meer te maken met de samenstelling van de gemeente in Vathorst. De gemiddelde leeftijd is 21. Jongeren zijn niet meer bekend met orgelmuziek en we hebben pianisten, drummers en gitaristen in overvloed. Je moet het doen met wat God hier geeft. Maar we leven niet zonder wortels en maken graag gebruik van schatten uit het verleden. Alles wat helpt om in verbinding te blijven met de bron, Jezus zelf."