Dialoogtafels en participatietrajecten moeten 'groene' keuzes verantwoorden

2 april 2019 om 10:44

p        1

In de regio Amersfoort wordt gewerkt aan een Regionale Energie Strategie, ofwel RES. De betrokken gemeenten wachten niet op de ondertekening van het Klimaatakkoord. Een voorlopig bod moet eind dit jaar naar Den Haag worden gezonden. De voortekenen zijn goed; het uitgebreide raadsvoorstel werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

GROTE BEDRIJVEN Eén enkel voorstel tot wijziging haalde het niet. De SP stelde voor eerst zonnepanelen op de daken te zetten en pas daarna in het groen. Een meerderheid vond dat die panelen op zoveel mogelijk plekken moeten komen. Er zou geen tijd zijn om eerst aan die daken te gaan werken. Een tweede SP-motie werd simpelweg uitgesteld. De SP wil dat de kosten van de verduurzaming vooral moeten worden opgebracht door de grote bedrijven. De meeste raadsleden vonden dit een onderwerp om later nog eens apart te bespreken.

GROEN GAS Het raadsvoorstel breekt een lans voor energie van de zon, de wind, 'hernieuwbaar gas' en 'geothermie'. 'Hernieuwbaar gas', ook wel groen gas genoemd, kan onder meer worden opgewekt uit plantaardige grondstoffen. Bij toepassing van 'geothermie' ofwel aardwarmte wordt het van nature aanwezige warme water zo diep mogelijk uit de ondergrond gepompt.

De plaatsing van windmolens - 'horizonvervuiling', wordt wel eens geroepen als die (te) dichtbij komen - kan echter geregeld op bezwaren van omwonenden rekenen. Hetzelfde komt voor als hele weilanden vol zonnepanelen worden gelegd. In Vathorst werden al boze reacties gehoord van bewoners die hun groene uitzicht willen behouden.

BUITENGEBIEDEN Maar deze energiebronnen moeten er toch komen, zo is te lezen in het raadsvoorstel. Mocht een gemeente daarvoor geen geschikte locaties vinden, dan moet dat 'nee' worden verantwoord, waarna dient te worden gezocht naar plekken elders.

Het beste, zo vindt het college, kan een gemeente maar meteen méér locaties dan noodzakelijk aanwijzen; er zullen toch altijd plekken afvallen door 'onverenigbare belangen'. Eventueel worden bestemmingsplannen voor de groene buitengebieden aangepast. De gemeenten, zo schrijft het Amersfoortse college, moeten blijk geven van 'regionale solidariteit'. Teneinde alle stemmen te horen, komen er 'dialoogtafels' en 'participatietrajecten'. De gemeente moet dan duidelijk zien te maken waarom er toch werkelijk naar alternatieve energiebronnen moet worden gezocht. De RES wil een samenwerking worden van alle betrokkenen: van de provincie tot gemeenten, van het bedrijfsleven tot burgerinitiatieven en uiteraard tal van natuur- en milieuorganisaties. Zeven gemeentes werken hierin samen: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.