De boete van 25.000 euro voor wie zijn mond voorbijpraat is van tafel, aldus burgemeester Lucas Bolsius.
De boete van 25.000 euro voor wie zijn mond voorbijpraat is van tafel, aldus burgemeester Lucas Bolsius. Foto Rinus van Denderen

'Lek-boete' van tafel geveegd

2 april 2019 om 17:20

'Het is schieten met een kanon op een mug'

AMERSFOORT Het leek een hele opmerkelijke 1 april grap te zijn, maar dat was het niet. Amersfoort had enkele personen die een rol spelen tijdens Koningsdag toch echt een document laten ondertekenen waardoor zij beloofden de plannen geheim te houden. Nu is daar nog niets raars aan, maar het feit dat er een boete van 25.000 euro op stond zorgde afgelopen weekend voor veel ophef. Inmiddels is de boete ingetrokken, maar de storm is nog niet gaan liggen.


Jeroen van der Veer

Al langer was bekend dat gemeentemedewerkers en vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring moesten ondertekenen. Toch kwam het opeens landelijk in het nieuws toen RTL Nieuws het bericht naar buiten bracht dat ook enorme boete betaald moest worden als iemand uit de school klapt.


BANGMAKERIJ Op social-media reageerden veel mensen verontwaardigd en er werd zelfs gesproken over een hele slechte 1 april-grap. Toen dat niet het geval bleek, reageerde ook VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema direct. ,,De VVD-fractie snapt dat het leuk is als (een deel van) het programma een verrassing blijft, maar vindt de genoemde boete op het verbreken van de geheimhouding buitenproportioneel."

Die mening deelt ook hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden. Hij vindt het onwenselijk dat de gemeente Amersfoort dit doet en spreekt van bangmakerij. ,,Het is prima dat je als gemeente om discretie vraagt, maar om daar een boeteclausule aan te koppelen is buitenproportioneel. Het is schieten met een kanon op een mug."


INGETROKKEN Op zaterdag, de dag dat het nieuws naar buiten kwam, werden er door de VVD in Amersfoort direct schriftelijke vragen ingediend. Deze konden een dag later echter worden ingetrokken. Na de ontstaande ophef besloot de gemeente de boete van tafel te vegen.

De geheimhoudingsverklaring was volgens hen bedacht toen er nog weinig plannen waren rondom 27 april en om te voorkomen dat er nieuws naar buiten zou komen, werd de boete in leven geroepen. Deze boete is nu niet meer van kracht, al hebben bepaalde partijen nog altijd een geheimhoudingsplicht.


GRAPPEN ,,Na de reactie van burgemeester Lucas Bolsius dat de boete niet doorgaat en zijn toezegging aan mij dat dit wordt meegenomen in de algehele Koningsdag-evaluatie is voor de VVD-fractie de kous af en trekken we onze schriftelijke vragen terug", deelde Maarten Flikkema op social-media.

Hij was net de enige die zich liet horen. Zo deelde Henk Westbroek op Twitter het volgende: ,,Nu de boete voor de mensen die verklappen wat er in Amersfoort op het programma staat geschrapt is, kan ik eindelijk met u delen dat een meezingversie van het Wilhelmus op het programma staat. Naast het gebruikelijke Koninklijke koekhappen."

De 'lek-boete' gaat tijdens de evaluatie besproken worden, maar tot die tijd zal dit smetje op de feestelijke middag nog wel even een gespreksonderwerp blijven. In de Amersfoortse politiek, maar ook zeker langs de route.