Vrijwilligers van de Voedselbank Ede, met achter Just Hageman.
Vrijwilligers van de Voedselbank Ede, met achter Just Hageman. Danny van Zeggelaar

Ede: geen vast subsidiebedrag

20 maart 2019 om 10:33

Einde dreigt voor Voedselbank

EDE De Edese politiek is geschrokken van de noodkreet van de Voedselbank in Ede. Die luidde vorige week de noodklok omdat het geld op begint te raken als gevolg van hoge vaste lasten, waaronder de huur. Een jaarlijkse subsidie van de gemeente zou de problemen op kunnen lossen. Maar Ede weigert structureel met geld te komen.

Danny van Zeggelaar

Op vrijdagmiddag is het rond het middaguur een drukte van belang in een redelijk anoniem pand op industrieterrein Frankeneng. Hier krijgen vandaag bijna honderd gezinnen, die zelf geen eten kunnen betalen een voedselpakket uitgereikt. Er hangt een wat gekke sfeer: in de 'wachtruimte' is het rustig, wie doorloopt naar het uitgiftepunt komt in een energieke en gezellig-rumoerige omgeving terecht waar de vrijwilligers hard werken aan het verzorgen van de voedselpakketten.

HUURTARIEF Hoe lang dit zo blijft is nog de vraag. Jarenlang kon de Voedselbank op het kazerneterrein voor een laag bedrag een pand huren, maar nu wordt een commercieel huurtarief berekend op de Frankeneng. ,,Onze begroting is 47.500 euro, maar we krijgen jaarlijks 20.000 tot 25.000 euro aan donaties en subsidies binnen", zegt voorzitter Just Hageman. ,,Jaarlijks teren wij dus in op het eigen vermogen dat we hebben kunnen opbouwen door de lagere vaste lasten."

Er moet dus iets gebeuren, stelt de Voedselbank. Hageman rekent voor dat een jaarlijkse subsidie van de gemeente Ede juist een positief effect heeft. ,,Als ze jaarlijks 30.000 euro subsidie geven aan de Voedselbank, dan levert dat heel veel op. We hebben honderd mensen die een voedselpakket krijgen, ongeveer ter waarde van vijftig euro. Dat elke week, 52 weken. Dat is bij elkaar 260.000 euro. Een bedrag dat dan niet uit de gemeentekas hoeft te komen."

GEVULD De voedselpakketten worden samengesteld uit producten die lokale partijen leveren. De supermarkten bijvoorbeeld, of groothandel Bidfood. Maar ook bakker Van Voorthuizen levert aan de voedselbank. ,,In Ede hebben we heel goed gevulde pakketten", zegt Hageman. ,,Sommige voedselbanken hebben een tekort, maar dat is hier gelukkig niet zo."

De gemeente Ede zegt niet met een structurele subsidie over de brug te komen. Volgens woordvoerder Menno van Erkelens is de Voedselbank een particulier initiatief. Wel zegt hij dat wethouder Veltman (VVD) wil meedenken over een nieuwe locatie voor de Voedselbank, zodat dat de vaste lasten kan drukken.

,,De gemeente heeft de Kledingbank Ede recent op een vergelijkbare manier kunnen ondersteunen wat heeft geleid tot een goede oplossing", zegt Van Erkelens. ,,We zien de Voedselbank als belangrijk en waardevol initiatief." Die locatie moet van Hageman wel aan een aantal eisen voldoen. ,,Dit is een heerlijk anoniem pand. Je valt niet op als je naar binnen loopt. En dat is voor veel cliƫnten heel belangrijk. Want veel mensen die hier komen, komen hier liever niet."