Het kunstwerk 'Meridiana' bij de Oude Kerk is woensdag 13 maart onthuld.
Het kunstwerk 'Meridiana' bij de Oude Kerk is woensdag 13 maart onthuld. Gemeente Ede

'Uhmm, okee, en wat is het dan precies?'

19 maart 2019 om 12:20

Column

Harmen Quast

EDE Er staat iets nieuws naast de Oude Kerk in Ede. Het kunstwerk 'Meridiana' om precies te zijn. Ede heeft dit niet gekocht, maar gekregen van het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Cultuurfonds.

Deze column had de titel 'Smaken verschillen' moeten krijgen, maar de reacties op de Facebook-aankondiging van deze verrijking van onze openbare ruimte vond ik zo grappig dat ik er maar eentje boven deze column heb gezet. Bedankt Everinda!

'Kiek het is de schoenlepel van de Grote Vriendelijke Reus' of 'Een afgekloven kippenpoot', luidden enkele andere reacties. En natuurlijk ook gewoon: 'Wat een lelijk ding zeg!'

Zelf dacht ik aan citymarketing rondom Van Gogh, een ode - in de vorm van een afgesneden en uitgedroogd oor - aan deze tragische man, van wie zoveel kunst in onze prachtige gemeente is terechtgekomen. Maar al lezend bleek dat spelende kinderen op een zomernamiddag de inspiratie waren voor beeldhouwster Helaine Blumenfeld. Kunst.

Ondertussen zag ik ook best veel reacties in lijn van de eerste gedachte die bij mij opkwam: 'Geef het geld voor zo'n kunstwerk liever aan iets nuttigs'.

Waarbij mijn stelling is dat kunst in de openbare ruimte minder nuttig is dan dagopvang voor onze meest kwetsbare plaatsgenoten. Ik doel dan op de voorgenomen bezuiniging van tien miljoen euro op de Edese zorg. Niets aan te doen? Gegeven is gegeven? Niet helemaal.

Het statutair doel van het genoemde cultuurfonds is: 'De stichting heeft tot doel de belangen van de burgers van de stad Ede te bevorderen door het ondersteunen en/of organiseren van culturele, sociale, maatschappelijke, sportieve en recreatieve activiteiten in de stad Ede.' Vijf vrijwilligers bepalen waar het geld naar toe gaat. Zij hebben besloten dat het doel (grotendeels?) een stadsbeeldentuin moet worden en 'Meridiana' is daar nu aan toegevoegd.

Maar deze vrijwilligers worden door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede benoemd. Dus de gemeente Ede kiest zelf wie er aan de knoppen zitten. Kortom, dit kunstwerk overkomt ons niet zomaar, het is gewoon een keuze wat betreft de inzet van onze (schaarse) financiële middelen.

MOOIER OF LELIJKER Kunstliefhebbers zijn blij - ik las op Facebook ook een paar positieve reacties - en Ede is weer iets mooier of lelijker (doorhalen wat niet van toepassing is).

Willen we in de toekomst minder geld naar kunst in de openbare ruimte, zodat er meer geïnvesteerd kan worden in groen, de Voedselbank, zorg of dat we kunnen sparen voor een recreatieplas, dan moeten we zorgen dat onze gemeenteraad ervoor zorgt dat het college van B&W hierop gaat aansturen bij toekomstige bestuursbenoemingen.

Geen kunstliefhebbers meer in het bestuur, maar mensen met een groen, sociaal of wat voor hart dan ook. Of het lekker laten gaan en af en toe tegen een nieuw kunstwerk in de stadsbeeldentuin van Ede aanlopen.

[Reageren? Mail uw tekst (maximaal 500 woorden) naar ede.stad@bdu.nl. Meer columns op www.ededorp.nl.