Ballonnen kiezen het luchtruim
Ballonnen kiezen het luchtruim Pixabay

Ede roept op tot gebruik milieu-vriendelijke ballonnen

18 maart 2019 om 10:46

EDE Bij gemeentelijke evenementen worden geen heliumballonnen meer gebruikt sinds een in 2015 aangenomen motie. Het massaal oplaten komt volgens burgemeester René Verhulst bij evenementen die door de gemeente zijn georganiseerd niet meer voor.

Jan de Boer

Tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening op 7 maart in de gemeenteraad zegde burgemeester Verhulst toe aan te geven wat Ede heeft gedaan aan de motie waarin het college werd verzocht het massaal oplaten van ballonnen bij feestelijkheden actief tegen te gaan door dit zelf niet meer te initiëren of te faciliteren. En scholen, ondernemers en verenigingen te informeren over en aan te moedigen tot gebruik van milieuvriendelijker alternatieven.

AFVAL IN DE NATUUR ,,Als, bij de aanvraag van een evenementenvergunning of bijzondere gelegenheid, wordt vermeld dat er ballonnen worden opgelaten, dan wordt dit ontmoedigd", schrijft Verhulst in een memo aan de gemeenteraad.

,,De organisator krijgt dan een bericht waarin genoemd wordt dat ballonnen als afval eindigen in de natuur. Daarbij wordt een toelichting gegeven over de schadelijkheid daarvan. Ook wordt hen gevraagd na te denken over alternatieven, zoals bellenblaas. Daarmee wordt een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de organisator."

p 5