Damascus won drie awards en trad ook op tijdens het Zilveren Duif Awards Gala.
Damascus won drie awards en trad ook op tijdens het Zilveren Duif Awards Gala. Ted Walker

'Damascus' wint drie Duiven

19 maart 2019 om 15:12

'Dit is mijn uitlaatklep'

EDE 'Damascus is een collectief van drie gedreven rappers en één zangeres, ieder met een vlijmscherpe pen'. Zo omschrijven de bandleden van de hiphop-/zangformatie zichzelf op hun website. De combinatie bleek een 'gouden', want Damascus won drie Zilveren Duiven tijdens het Zilveren Duif Award Gala in De Basiliek in Veenendaal.

Ted Walker

Damascus bestaat ongeveer tien jaar en bracht drie albums uit. Het laatste album dat de band opnam, Nieuwe Ronde Nieuwe Kansen, bracht hen de grote winst op het gala. Maar liefst drie awards sleepte de formatie in de wacht; De beste samenwerking, het beste lied en het beste urban gospel album. Twee van de bandleden, Eline en Martin Edens, komen uit Ede. En daarmee kreeg de winst van Damascus een Edes tintje.

VREUGDEPASJE ,,Ik dacht dat mijn hoofd ontplofte toen de naam van onze band voor de derde keer genoemd werd als winnaar'', zegt zangeres Eline Edens, die haar blijdschap op dat moment niet meer onder onder stoelen of banken stak. ,,Dat was mijn vreugdepasje'', legt zij uit. ,,Er zaten vast heel veel mensen in de zaal die me hebben uitgelachen, maar ik dacht op dat moment; ik ga het toch doen, dit is wie ik ben en dit is mijn uitlaatklep'', vertelt ze lachend.

BIZAR Broer Martin Edens was overdonderd. ,,Het was een tikkeltje bizar, maar erg mooi om mee te maken'', deelt hij zijn gevoel. ,,We hoopten op een award voor beste samenwerking, maar dit hadden we echt niet verwacht. Ik was echt flabbergasted. We zijn inmiddels tien jaar onderweg met Damascus. Het voelt heel tof als je zo lang met iets bezig bent om dan de waardering op die plek te krijgen. Daar zijn we dankbaar voor en worden we nederig van.''

BLIJ VOOR EEN ANDER Zanger en producer Reyer van Drongelen uit Ede was genomineerd voor vier awards maar won er geen. ,,Ik zat me van te voren te bedenken; vier keer genomineerd zijn kan betekenen vier keer blij zijn voor iemand anders. Dat is het geworden en dat ging me prima af. Natuurlijk had ik een prijs ook leuk gevonden. Ik heb voor het eerst een compleet album geproduceerd voor een collega muzikant; Prodigal Daughter van Irma Dee. Die award was zeker leuk geweest. Maar het was vooral fijn om mijn collega's weer te zien en dat de muziek werd gevierd. Wat ik nog wel even wil zeggen is dat het event zelf echt top georganiseerd was. Een groot compliment waard.''

Irma Dee was genomineerd in de categorie artiest van het jaar, maar werd dit niet. ,,Gelukkig ging ik hier ook zonder verwachting naar toe, en dat was een heerlijk gevoel'', reageert Dee na afloop.

NEDERLANDSTALIG ,,Ik heb vorig jaar heel weinig gedaan omdat ik een kindje heb gekregen. Dit jaar komt er een Nederlandstalig album uit, dus volgend jaar zal ik vast meer gespannen zijn mocht ik weer genomineerd worden'', besluit de Edese waarmee ze zegt; volgend jaar, 'nieuwe ronde nieuwe kansen'.