Totale investering zou vijf miljoen euro bedragen

19 maart 2019 om 16:05

p 1

Die werd gevonden: een herinrichting van de Meulunterseweg over een lengte van 2,5 kilometer. Hiervoor zou grond van meer dan veertig particulieren moeten worden verworven. De totale investering zou vijf miljoen euro bedragen.

Dat bedrag vonden de provincie, de gemeente Ede en het Ministerie ook te hoog. Er gaat nu een streep door de kwartiersdienst, ook omdat er inmiddels extra materiaal is ingezet op de Valleilijn, waardoor er voldoende capaciteit is voor reizigers. Daarnaast is het groeipotentieel beperkt, het draagvlak gering en zijn er hogere exploitatiekosten, zo schrijven GS aan de Provinciale Staten.

,,Wij onderschrijven het extra comfort van de kwartiersdienst voor de huidige reizigers, maar het beperkte nut ervan weegt voor ons niet langer op tegen de negatieve effecten op de omgeving, het beperkte draagvlak, het geringe aantal reizigers dat profiteert, de juridische risico's, de jaarlijkse extra exploitatiekosten en de benodigde investeringskosten voor de noodzakelijke infrastructuur", aldus GS. Het college van burgemeester en wethouders in Ede staat achter deze conclusie, zo schrijven GS. Daarnaast is hun gezamenlijke afweging meegedeeld aan de Regio Foodvalley, waartoe onder meer de gemeente Barneveld behoort.

Ballonnen oplaten

De mensen die de gemeente Ede telefonisch benaderen krijgen dezelfde mededeling te horen, aldus de burgervader. ,,In de praktijk zijn alternatieven ingezet, zoals biologisch afbreekbare ballonnen of bellenblaas. Voor zover bekend zijn in 2018 jaar alleen bij Koningsdag in Bennekom ballonnen opgelaten. Het is aannemelijk dat het oplaten van ballonnen ook voorkomt bij bruiloften en partijen. Vooraf is niet altijd bekend dat men van plan is ballonnen op te laten. Het aanmoedigen van scholen, ondernemers en verenigingen tot het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven is tot op heden niet gedaan. Dit zal alsnog worden opgepakt."

Hoogvliegers gezocht voor helikopterdag
in Wekerom

WEKEROM Stichting Hoogvliegers vliegt met zieke en gehandicapte kinderen, het hele jaar door en vanaf elk vliegveld in Nederland. Piloten, waaronder beroepsvliegers, stellen hier hun vrije tijd en vliegtuig voor beschikbaar. Meer dan vijftien keer per jaar wordt er een zogenaamde hoogvliegersdag gehouden. Op zaterdag 6 april wordt een bijzondere hoogvliegersdag gehouden: een helikopterdag bij De Eiken Stek in Wekerom. Wie tot de doelgroep behoort kan zich (laten) aanmelden. Deze dag is bedoeld voor (chronisch) zieke of gehandicapte kinderen uit Ede/Barneveld en wijde omgeving. Aanmelden kan op stichtinghoogvliegers.nl, onder het kopje 'Hoogvlieger worden'.