Het groen langs de rondweg Voorthuizen is na enkele maanden al grotendeels verdord.
Het groen langs de rondweg Voorthuizen is na enkele maanden al grotendeels verdord. Pauw Media

Verdroogd groen bij Voortse Ring in het najaar vervangen

12 juni 2020 om 11:39

VOORTHUIZEN In het najaar van dit jaar zal het verdroogde groen langs de nieuwe rondweg om Voorthuizen worden vervangen. Aannemer Strukton Civiel is tot een jaar na de aanplant verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen, aldus Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal.

Ze reageerde woensdag op vragen van het Barneveldse statenlid Bennie Wijnne (SGP), die hij stelde naar aanleiding van een artikel in deze krant. Daarin meldt Voorthuizenaar Arie Dost dat het groen langs de Voortse Ring al grotendeels dood is, door het droge voorjaar. Wijnne wilde weten wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud en hoe de staat van het groen wordt gemonitord. Van der Wal erkende dat de bomen en struiken langs de weg te lijden hebben onder de ‘extreme droogte’. Volgens haar is de aanplant van het groen onderdeel van de aanleg van de rondweg. Strukton Civiel voerde dit werk uit. Dit bedrijf is tot een jaar na de aanplant verantwoordelijk voor het onderhoud. ,,De aannemer moet eventueel plantmateriaal dat niet aanslaat vervangen”, zei ze woensdag. ,,Ook de monitoring is een verantwoordelijkheid van de aannemer en wij (de provincie, red.) gaan na een jaar na of al het groen dat moest worden aangeplant er ook daadwerkelijk staat en ook werkelijk is aangeslagen.” Tegenover de provincie heeft de aannemer aangegeven komend najaar het dode groen te zullen vervangen.

Statenlid Rosmarijn Boender (VVD) stelde hierop voor om de bewoners direct te betrekken bij het groenonderhoud. ,,Laat bewoners bijvoorbeeld een boom adopteren." Van der Wal leek dit een creatief idee. ,,We zullen dit eens voorstellen bij de omwonenden."


Toeristisch plan

p 1

Ook voor het zakelijk toerisme liggen nog groeimogelijkheden, aldus de onderzoekers. In 2018 was dit goed voor ruim 90.000 bezoeken. Barneveld heeft hiervoor alle ingrediënten in huis, al kan de zakelijke gast ‘nog beter worden bediend’. Er is een kwaliteitsimpuls en een ‘bundeling van het aanbod’ nodig.

Aan de hand van het ZKA-onderzoek wil de gemeente Barneveld verbeteringen doorvoeren aan het ‘totale toeristische product’. Zo moet het merk Barneveld nog duidelijker gepositioneerd en geprofileerd worden en de beleving van het toeristisch-recreatieve landschap worden versterkt, aldus het college van b. en w. Het logiesaanbod (campings, bungalowparken, hotels en vakantiehuizen) moet worden aangevuld met vernieuwende concepten en het aanbod voor dagjesmensen (musea, attracties en horeca) wordt minder weersafhankelijk gemaakt.

Hoe dit alles precies gerealiseerd moet worden, is nog de vraag. Aan de hand van de deze week gepresenteerde visie - die begin 2020 al gereed was - waren inmiddels concrete actiepunten opgesteld door de sector. Het coronavirus heeft daar echter zo’n grote impact op, dat het actieprogramma later mogelijk wordt bijgesteld. Op onderdelen zou ook de visie mogelijk nog kunnen worden bijgesteld. De gemeenteraad stelt deze binnenkort vast.