Woningbouw aan de Wildzoom in Barneveld.
Woningbouw aan de Wildzoom in Barneveld. Wouter van Dijk

Ruim 650 goedkope huizen erbij in Barneveld

12 juni 2020 om 10:27

BARNEVELD In de gemeente Barneveld moeten in de periode 2020-2023 in totaal 653 goedkope woningen worden bijgebouwd, zowel in de sociale huur- als koopsector. Daar komen dan nog projecten voor 'onzelfstandige wooneenheden' als studentenwoningen, aanleunwoningen voor senioren en appartementen voor arbeidsmigranten bovenop.


Wouter van Dijk

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, in aanvulling op het eerder gepresenteerde woningbouwplan 'faseren en doseren'. Naar aanleiding van dat plan stelde de fractie van de ChristenUnie recent vragen over de genoemde percentages van geplande goedkope woningen in de komende jaren. Met name voor het jaar 2023 zou dat percentage (26 procent voor het totaal aan goedkope woningen) te laag afsteken ten opzichte van het doel om jaarlijks een aandeel van 25 procent aan goedkope huur en 10 procent goedkope koop toe te voegen.


BREDER VERBAND Die percentages moeten echter wat het college betreft in een breder verband gezien worden, want in absolute cijfers worden er in vier jaar tijd meer sociale woningen bijgebouwd dan in de vier afgelopen jaren (2016 tot en met 2019). Dit jaar moeten er 128 goedkope huizen bijkomen, in 2021 moeten dat er 126 zijn, in 2022 zijn er 249 gepland en in 2023 nog eens 150, een totaal van 653 nieuwe goedkope huur- en koopwoningen. Daarbij zijn dan de lopende projecten voor onder meer studentenwoningen van Aeres aan de Barnseweg in Barneveld en aanleunwoningen van Neboplus in de nieuwe Barneveldse wijk Bloemendal niet meegerekend.


KRAPTE WONINGMARKT Dat de ChristenUnie hamert op goedkope woningen is niet verrassend. In februari dit jaar diende deze fractie samen met Lokaal Belang, Pro'98 en CDA een voorstel in om de komende tijd meer nadruk te leggen op goedkope woningen, om zo de toenemende krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Het voorstel kon met steun van VVD en Burger Initiatief op een ruime meerderheid rekenen. Recent zette de fractie ook vraagtekens bij het ,,te dure'' woningbouwprogramma van de nieuwe deelwijk Burgthoven III (achttien nieuwe huizen in De Burgt).


Het Barneveldse college houdt zich naar eigen zeggen aan de doelstelling om meer in de goedkope sector te realiseren. ,,Daar waar het in nieuwbouwwijken mogelijk en financieel haalbaar is, zal extra inzet op het realiseren van goedkope woningen worden gestimuleerd.'' Voor wat betreft inbreidingslocaties - nieuwbouw op terreinen binnen de bebouwde kom die opnieuw ingericht kunnen worden - ligt de focus de komende tijd op vooral compacte en betaalbare woonvormen. De plannen moeten wel van de grond komen, in samenhang met de grondexploitatie, de beeldkwaliteit en de vraag vanuit de markt.


PRIJZEN ONDER DRUK Even makkelijk zal dat evenwel niet altijd zijn, stelt het college. ,,Aangezien we steeds vaker te maken hebben met realisatie op grond van 'derden', zal er meer onderhandeld moeten worden over het woningbouwprogramma.'' Daar komt bij dat marktpartijen aangeven dat de prijzen onder druk staan door gestegen bouwkosten en duurzaamheidseisen. ,,De bouw van een tussenwoning met een koopsom tot 200.000 euro, is feitelijk al niet meer mogelijk, stellen marktpartijen.''


Hoogbouw gaat ook een belangrijke rol spelen. Eerder al werd duidelijk dat er in de tweede fase van de nieuwe wijk Bloemendal rekening mee wordt gehouden. ,,Nu al verwachten we dertig procent gestapelde woningbouw in Bloemendal. Daar waar mogelijk zal dit verder worden geïntensiveerd, al moet het aanbod wel aansluiten bij de vraag'', aldus het college.