Advies: 'Arbeidsmigrant niet meer in busje naar werk'

12 juni 2020 om 10:56

DEN HAAG (ANP) Om arbeidsmigranten tegen corona te beschermen, moeten ze niet meer in busjes naar hun werk worden vervoerd. Daarnaast moeten ze hun eigen slaapkamer krijgen en beter geregistreerd worden. Die aanbevelingen doet een team onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer aan het kabinet.


Roemer was gevraagd een team te leiden om advies te geven over bescherming van arbeidsmigranten nadat grote uitbraken waren geconstateerd onder - veelal Oost-Europese - buitenlandse werkers in Nederland.

Het kan volgens het team niet meer dat arbeidsmigranten met een groep in busjes van de woonplaats, vaak ook verzorgd door het uitzendbureau, naar de fabriek of plantage worden gebracht. Het kabinet moet goed laten controleren dat dit niet gebeurt. "Wel kunnen uitzendbureaus zorgen voor elektrische fietsen, touringcars of ander vervoer", suggereert Roemer.


HEEL SNEL HANDELEN Hij roept het kabinet op snel werk te maken van de adviezen. "We hebben allemaal de problemen op het nieuws gezien de afgelopen weken", aldus Roemer. "Het is zaak dat we nu heel snel handelen. Arbeidsmigranten moeten 1,5 meter afstand kunnen houden van anderen, net als iedereen in Nederland."

Het team erkent dat een eigen slaapkamer voor elke arbeidsmigrant wegens het gebrek aan woonruimte lastig te regelen is op korte termijn. Daarom moeten in ieder geval bedrijven met een "hoog coronarisico er direct voor zorgen dat hun arbeidsmigranten een eigen slaapkamer hebben". Dat werkgevers vaak ook verantwoordelijk zijn voor de huisvesting van de arbeidsmigrant, noemt het team een "complicerende factor". Enerzijds kan het praktisch zijn, omdat migranten die in Nederland komen werken niet zelf op zoek hoeven naar een huis en met andere regels te maken krijgen dan hun thuisland. Aan de andere kant maakt het ze afhankelijk van hun werkgevers.