Nieuwe onthullingen brachten staatssecretaris Visser niet in nieuwe problemen.
Nieuwe onthullingen brachten staatssecretaris Visser niet in nieuwe problemen. Remko de Waal

Opnieuw vraagtekens rond kazerne

12 juni 2020 om 10:30

'Waarom speelde Bijleveld zo'n actieve rol?'

DEN HAAG (ANP) Nieuwe onthullingen over de gang van zaken rond de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne hebben staatssecretaris Barbara Visser van Defensie niet in nieuwe problemen gebracht. De Tweede Kamer wilde vooral opheldering over de rol van minister Ank Bijleveld in het proces.


De Volkskrant meldde zaterdag dat Visser al sinds voorjaar 2018 op zoek is naar alternatieven voor de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. En dat daarbij ook de minister een actieve rol heeft gespeeld. "Waarom was de minister zo actief betrokken bij het dossier?", vroeg Tom van Nieuwenhuijzen (GroenLinks).

Volgens Visser is er niets vreemds aan de rol van Bijleveld. "Het is gebruikelijk dat je grote politieke besluiten met elkaar deelt." Ze benadrukte daarbij dat zij politiek verantwoordelijk blijft. Visser herhaalde dat ze de Kamer en de Zeeuwen eerder bij het proces had moeten betrekken.

In januari kwam naar buiten dat de verhuizing van de mariniers naar Zeeland niet doorgaat. In februari bood Visser in de Tweede Kamer haar excuses aan voor de gang van zaken. Met Zeeland wordt nu gesproken over compensatie. Daarover moet deze maand duidelijkheid komen.


RADAR De Kamer sprak over het vastgoed van defensie. Daarbij kwam ook de nieuwe radar in het Gelderse Herwijnen aan de orde. Die is nodig voor de bewaking van het luchtruim en vervangt de veertig jaar oude radar in Nieuw Milligen. De gemeente verzet zich tegen de komst van de nieuwe SMART-L radar. Bewoners vrezen voor hun gezondheid vanwege de straling. Omdat de gemeenteraad niet meewerkt, heeft Visser de Rijkscoƶrdinatieregeling toepasbaar verklaard. Daardoor kan het project toch worden voortgezet. De Raad van State moet zich er nog over uitspreken.