Seattle

12 juni 2020 om 10:06

Trump eist optreden in Seattle tegen 'autonome zone'

(ANP/DPA/RTR) De Amerikaanse president Donald Trump ziet de protesten in Seattle uit de hand lopen en heeft opnieuw gedreigd met maatregelen van zijn regering. "Als ze de situatie niet oplossen, lossen wij die wel op", zei Trump donderdagavond (lokale tijd) tegen Fox News.

Ook de gouverneur zou volgens de president de situatie kunnen oplossen, door het inzetten van de nationale garde. Trump: ,,Het is zielig. Nee, nee, dat laten we niet gebeuren in Seattle. Als we moeten ingrijpen, zullen we ingrijpen."

Activisten en betogers hebben in de hippe wijk Capitol Hill na enkele dagen van rellen een gebied in handen, dat ze de Capitol Hill Autonome Zone noemen. De politie vertoont zich daar bijna niet meer. De activisten hebben wegen geblokkeerd en noemen het een politievrije zone. ,,We zullen niet toestaan dat anarchisten Seattle bezetten. En ik noem ze geen demonstranten", aldus Trump.

Burgemeester Jenny Durkan van Seattle zei donderdag (lokale tijd) tijdens een persconferentie dat het inzetten van het leger in haar stad illegaal is en tegen de grondwet ingaat.


Den Haag

'Coronavirus dwingt miljoenen kinderen tot kinderarbeid'

(ANP) Miljoenen kinderen lopen het risico te worden gedwongen tot kinderarbeid door de coronacrisis. Dat meldt UNICEF op basis van een rapport. Het kinderfonds van de Verenigde Naties stelt dat veel kinderen noodgedwongen aan het werk gaan, nu door de pandemie veel gezinsinkomens wegvallen en scholen gesloten zijn. Volgens UNICEF en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zou een stijging van armoede met één procent kunnen leiden tot een toename van kinderarbeid in bepaalde landen met minstens 0,7 procent. Ook kunnen sommige ouders door wegvallende inkomsten hun kinderen, zelfs als lessen opnieuw beginnen, niet meer terug naar school sturen.