De straat Ternate krijgt ter hoogte van de nummer 2-16 geen eenrichtingsverkeer, zoals aanvankelijk de bedoeling was.
De straat Ternate krijgt ter hoogte van de nummer 2-16 geen eenrichtingsverkeer, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Jannes BIjlsma

Verkeersplan aangepast na protest

12 juni 2020 om 12:23

BARNEVELD De ontsluiting van de nieuwe deelwijk Nieuwe Burght in Barneveld wordt aangepast, nadat negen bewoners van de straat Ternate en twee andere bewoners in de wijk Eilanden-Oost er protest tegen hadden aangetekend.


Jannes Bijlsma

Zij konden zich er niet in vinden dat er ter hoogte van de nummers twee tot en met zestien van de Ternate eenrichtingsverkeer wordt ingesteld, ter bevordering van de verkeersafwikkeling rond de nieuwe wijk langs de Lunterseweg, de Jumbo aan de Buru en de wijk Eilanden-Oost. Tegen dit besluit, genomen in december 2019, kwamen de bewoners direct in het geweer.

In hun bezwaarschriften uitten de Ternate-bewoners de vrees voor opstoppingen, omdat bij eenrichtingsverkeer meer auto's midden op de weg zouden moeten keren. Ook wezen zij de gemeente erop dat er ter hoogte van de nummer 18-36 te weinig parkeergelegenheid zou zijn voor alle bewoners. Dit zou betekenen dat het hier drukker wordt, waardoor er meer kans op beschadigingen van auto's zou zijn. Ook zou het hierdoor lastiger worden om zowel in te parkeren als weg te rijden. De verkeersveiligheid komt met het instellen van eenrichtingsverkeer tevens in het geding, aldus de bewoners. Als de Ternate drukker wordt, is de kans groter dat er te hard wordt gereden, betoogden zij. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor spelende kleine kinderen, die er in de wijk veel zijn.

De gemeente had al beloofd een verkeersonderzoek in te stellen naar de verkeerssituatie ter hoogte van de Ternate. Daar blijkt nu onder meer uit dat op bepaalde gedeelten van de Ternate de parkeerdruk soms zo hoog is dat er niet voldoende ruimte voor de bewoners is om direct bij hun woning te parkeren. Op zichzelf is dit nog niet het grootste probleem, aldus de gemeente, aangezien er op een 'om de hoek' van de woningen wel voldoende parkeerruimte is. Als er eenrichtingsverkeer zou worden ingesteld, moeten de bewoners een groot stuk omrijden om hun auto op een redelijke afstand van hun woningen neer te kunnen zetten. Zij moeten er mogelijk voor keren op de weg.

Dit neveneffect van het eenrichtingsverkeer vindt de gemeente zo ongewenst, dat het niet opweegt tegen de voordelen ervan voor de afhandeling van het 'supermarktverkeer'. Daarom trekt het college van b. en w. het besluit in.