Ook Gouden Koets ter discussie: 'Zet 'm in een museum'

12 juni 2020 om 10:26

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Over de hele wereld wordt gedemonstreerd tegen racisme. Nu ook in Nederland de maatschappelijke discussie oplaait, gaan er stemmen op om de Gouden Koets niet meer te gebruiken, meldt RTL Nieuws. Op een van de zijpanelen staat een afbeelding die verwijst naar de slavernij en de koloniale tijd.

Karwan Fatah-Black is historicus en docent koloniaal verleden aan de Universiteit Leiden. Hij vindt dat de Gouden Koets verplaatst zou moeten worden naar een museum. "De koets is duidelijk een verwijzing naar de koloniale onderdanigheid, met de Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst die de witte vrouw handelsgoederen brengen."

De koets werd 25 jaar na de afschaffing van de slavernij, in 1898, cadeau gedaan aan koningin Wilhelmina door inwoners van Amsterdam. Het roept een beeld op dat niet meer bij deze tijd hoort, zegt Nugah Shrestha. Hij begon een Instagramaccount om jongeren bewust te maken van ongelijkheid en racisme en startte een petitie om de Gouden Koets in een slavernijmuseum te krijgen. Ondertussen is de petitie ruim 4500 keer ondertekend.


NOS maakt sportversie van Zomergasten

HILVERSUM (ANP) De NOS maakt komende zomer een sportversie van het programma Zomergasten. In Mijn Sportzomer, gepresenteerd door Dione de Graaff en Tom Egbers, stellen gasten niet hun favoriete televisieavond samen maar hun favoriete sportzomeravond. Het programma is vanaf 11 juli zeven weken achtereen te zien en vult deels het gat dat is ontstaan nu alle grote sportevenementen van deze zomer niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Onder meer het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France, waar normaal veel aandacht voor zou zijn op televisie, zijn afgeblazen.


Folder wekt te hoge verwachtingen over welzijn Ierse runderen

AMSTERDAM (ANP) De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op verschillende punten gelijk gegeven in een klacht tegen Bord Bia, een Ierse organisatie die onder meer de export van Iers rundvlees stimuleert.

In een Allerhande, het blad van Albert Heijn, zat vorig jaar een folder van Bord Bia, waarin onder meer wordt gesuggereerd dat Ierse runderen ’s winters genoeg ruimte en stro in de stal hebben.

Maar de verwachtingen die worden gewekt, sporen niet met de Nederlandse maatstaven, die strenger zijn. De folder is gericht op de Nederlandse consument en die zal verwachtingen hebben die aansluiten bij de normen in eigen land, aldus de RCC.

In de praktijk geldt voor Ierse runderen slechts een advies voor 2,5 vierkante meter ruimte, voerde Wakker Dier aan. Volgens de commissie is dat inderdaad "beduidend minder dan in Nederland gewoonlijk als genoeg wordt beschouwd", namelijk 4 vierkante meter op zijn minst.