Zeumeren is een van de grootste recreatieve trekpleisters van de gemeente Barneveld.
Zeumeren is een van de grootste recreatieve trekpleisters van de gemeente Barneveld. Wouter van Dijk

Dagrecreactie brengt 20,5 miljoen op

12 juni 2020 om 12:51

Barneveld zeer populair bij dagjesmensen

Jannes Bijlsma

BARNEVELD Dagjesmensen besteden jaarlijks ongeveer 20.5 miljoen euro in de gemeente Barneveld. Er liggen kansen om nóg meer uit de markt te halen.


Dat blijkt uit onderzoek van ZKA Leisure Consultants, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Barneveld. De onderzoekers vergeleken de cijfers van de gemeenten Barneveld, Putten, Oldebroek, Nunspeet, Zutphen en Elburg. Zutphen is qua bestedingen van dagjesmensen de tweede op de lijst, maar de 10,7 miljoen euro komt niet in de buurt van de cijfers van Barneveld.

Ook de jaarlijkse bestedingen in het verblijfstoerisme zijn relatief hoog in Barneveld: 19,2 miljoen euro. In deze categorie doen alleen Nunspeet (24,5 miljoen) en Oldebroek (19,5 miljoen) het beter. De totale bestedingen in de toeristisch-recreatieve sector in Barneveld worden geraamd op 67 miljoen euro.


REMMENDE VOORSPRONG In opdracht van de gemeente Barneveld en in nauwe samenwerking met de sector, stelde ZKA een visie op toerisme en recreatie in deze gemeente op. Hieruit blijkt dat, ondanks Barneveld het al goed doet, nog groeipotentie is voor de sector. De onderzoekers stellen dat Barneveld, evenals veel andere Veluwe-gemeenten, last heeft van de ‘wet van de remmende voorsprong’, doordat de gemeente al in een vroeg stadium heeft ingezet op ontwikkeling van het toerisme.


Hierdoor is het aanbod op een aantal plekken gedateerd en staat het aantal toeristische overnachtingen onder druk door de opkomst van (buitenlandse) vakantiebestemmingen.


TOERISTISCHE TREKKER De toenemende vergrijzing is een risico, evenals het aantal arbeidsmigranten dat Barneveldse vakantieparken ontdekken als verblijfplaats. Voor de sector is het bovendien lastig dat het imago van Barneveld niet direct wordt geassocieerd met toerisme en recreatie, terwijl Voorthuizen en Garderen wel degelijk een toeristisch karakter hebben. De gemeente kent weinig landelijk bekende merken en een grote toeristische trekker ontbreekt.


OUTDOOR Tegelijk zien de onderzoekers dat traditionele bezoekers blijven komen, mede door de vele fiets-, wandel- en paardrijmogelijkheden die de gemeente kent. Barneveld is goed bereikbaar en kent een ruim outdoor/actief-aanbod, evenals grotere evenementen als de Ballonfiësta en de Oud Veluwse Markt.


EXPERIENCE CENTER De bezoekers berekenden dat Barneveld in 2018 goed was voor 32.000 toeristische slaapplaatsen, waarvan de meeste in Garderen en Voorthuizen. Dat kwam neer op ruim 480.000 overnachtingen. Barneveld trekt met name gasten uit de Randstad en de rest van Nederland. Zij zorgen ervoor dat er zo’n 1.050 tot 1.200 mensen in de sector aan het werk zijn.


Om deze sterke positie vast te houden en uit te breiden, stelt ZKA voor om meer te focussen op ‘gezelligheid voor het hele gezin’ en ‘fietsen en wandelen met onderweg een terrasje’. De gemeente zou hiervoor kunnen zoeken naar extra populaire culturele activiteiten of een ‘experience center voor het hele gezin’.

p 7