'Mantelzorgers van demente mensen hebben het moeilijk'

12 juni 2020 om 11:43

AMERSFOORT (ANP) Mensen die voor een naaste met dementie zorgen, hebben het deze maanden heel moeilijk. Vier op de vijf mantelzorgers voelen zich zwaarder belast dan voor de coronacrisis. Bijna twee op de drie mensen zeggen dat ze meer ondersteuning nodig hebben. Alzheimer Nederland concludeert dat uit een peiling onder meer dan duizend mantelzorgers.

Mantelzorgers zeggen dat ze minder steun van familie en vrienden krijgen dan in april. Dat geldt vooral voor de mantelzorgers van mensen die in een zorginstelling wonen. Zij willen ook meer mogelijkheden om hun demente naaste te bezoeken. Een kwart van deze mantelzorgers mag nog altijd niet op bezoek komen. Mensen die thuis voor een naaste zorgen, vragen om meer dagbesteding. Die activiteiten waren stilgelegd toen het coronavirus zich snel verspreidde. Die komt nu langzaam weer op gang, maar voor de mantelzorgers is het echt dringend, zegt Alzheimer Nederland.


Veel leerlingen in praktijkonderwijs         en vmbo voelen         zich onveilig

UTRECHT (ANP) Een kwart van de leerlingen in het praktijkonderwijs voelt zich op school niet veilig. In het vmbo geldt dat voor een op de zes leerlingen. Dat zegt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) na een enquĂȘte onder in totaal zo'n 46.000 middelbare scholieren.

Twee op de drie havoleerlingen voelen zich veilig, en op het vwo zelfs ruim vier op de vijf. Dat er zulke verschillen bestaan tussen de leerniveaus, noemt LAKS zorgelijk. "Iedere scholier zou zich veilig moeten voelen op school, ongeacht op welk schoolniveau je zit", laat de belangenclub weten. Hoe het komt dat scholieren op praktijkonderwijs en vmbo zich onveiliger voelen, laten de onderzoekers in het midden.

Ook de sfeer op de scholen is anders. In het praktijkonderwijs is een op de drie leerlingen positief over de sfeer op school. In het vwo geldt dat voor bijna driekwart van de leerlingen.


'Kinderen mogen onder voorwaarden op zomerkamp'

DEN HAAG (ANP) Kinderen en jongeren mogen deze zomer op zomerkamp, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan zorgen ervoor dat dit veilig kan.

Het protocol is opgesteld met medewerking van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), en kreeg eerder al een positief oordeel van het Outbreak Management Team (OMT). Daarmee ziet De Jonge "geen belemmeringen voor het organiseren van zomerkampen voor jeugdigen tot en met 18 jaar".

Volgens het protocol mogen kinderen met milde klachten of zieke huisgenoten niet mee. Jongeren boven de 12 jaar moeten 1,5 meter afstand houden en activiteiten zijn zo veel mogelijk in de buitenlucht.