Afbeelding
avatar

Nieuw-Zeeland versoepelt grensregels na Avatar-rel

12 juni 2020 om 12:24

WELLINGTON (ANP/AFP) Buitenlanders die naar Nieuw-Zeeland willen, kunnen het land binnenkort weer makkelijker in. De regering heeft besloten burgers uit andere landen weer in meer gevallen toe te staan na een rel rondom het grensbeleid. De Nieuw-Zeelandse overheid werd beschuldigd van het hanteren van een dubbele standaard omdat de filmploeg van Avatar-regisseur James Cameron het land wel in mocht, maar anderen niet.

Cameron en zijn filmploeg vlogen vorige maand van Los Angeles naar Wellington om in Nieuw-Zeeland weer een Avatar-film op te nemen. Cameron had daarvoor speciale toestemming gekregen. De regering kreeg daarop kritiek van mensen die dat niet eerlijk vonden, onder wie een man uit Hongkong die als gevolg van de strenge regels niet bij de geboorte van zijn eerste kind kon zijn. Nieuw-Zeeland deelde maandag mee dat de laatste patiƫnt met coronaverschijnselen is genezen.




, sloot in maart de grenzen vanwege de uitbraak van het zeer besmettelijke longvirus. Om het land nog in te komen, moest iemand de Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben of in het land wonen. Wie samen reisde met een staatsburger of ingezetene kon het land ook nog in komen.

Mensen die in Nieuw-Zeeland komen werken, worden weer toegestaan als zij unieke technische vaardigheden met zich meebrengen of als zij betrokken zijn bij een project dat van aanzienlijk regionaal of nationaal belang is. Minister van Immigratie Iain Lees-Galloway benadrukte wel dat de verplichte twee weken quarantaine bij binnenkomst van kracht blijft. "De lat ligt hoog om een uitzondering te krijgen om het land in te komen, en die blijft hoog om de verspreiding van Covid-19 te stoppen en de gezondheid van de mensen in Nieuw-Zeeland te beschermen."