De vlag van Barneveld.
De vlag van Barneveld. Getty Images/iStockphoto

'Scherpenzeel? [Waar ligt dat?’]

12 juni 2020 om 17:51

‘Eigenlijk is het vreemd dat de fusie er niet eerder is gekomen’
,,’Veluwse-Vallei’, dat vind ik wel een mooie naam voor onze gemeente”, vertelt Brenda Poel uit Voorthuizen. ,,Ik kan mij voorstellen dat het voor Scherpenzelers niet zo leuk is om te moeten fuseren. Laten we ze dan ook tegemoet komen met een nieuwe naam. Zodat Barneveld ook wat water bij de wijn doet.”

Stiekem vindt ze gemeente Voorthuizen ook wel een treffende naam. ,,Maar ik wil mij verder niet in de vete tussen de dorpen mengen”, lacht ze. Hoe zit het met haar kennis over Scherpenzeel? ,,Ik ben een paar keer op het voetbalveld bij Valleivogels geweest. Mijn zoon moest er weleens voetballen. Ik vond de Scherpenzelers fanatiek, wat natuurlijk hartstikke mooi is. Verder weet ik er echt weinig van.”

Toch besluit ze de proef op de som te nemen en vult ze wat vragen in. Het antwoord op de 'oppervlaktevraag' heeft ze goed. ,,Het is echt heel klein hè. Eigenlijk is het wat dat betreft vreemd dat de fusie er niet eerder is doorgedrukt…” Ook bij het inwoneraantal geeft Poel het juiste antwoord. ,,Dat is 9.900. Van de week heb ik dat namelijk nog even snel opgezocht.” Minder geluk heeft ze bij de vraag over het aantal bedrijven. ,,Zijn dat er duizend? Dat is echt behoorlijk veel.”

Ze wil graag meegeven dat Scherpenzelers van harte welkom zijn in de gemeente Barneveld. ,,Ik hoop dat we ze er zich gelijk goed bij kunnen laten voelen. De inwoners hebben niet om Barneveld gevraagd en denken vast dat er niks aan is. Laten we het tegendeel bewijzen.”

‘Een fusie maakt mij niks uit’
Hans van Broekel noemt zichzelf een ,,toevallige passant” in het Barneveldse centrum. Hij wilde eens met eigen ogen zien hoe Barneveld er ook alweer uitziet. Van Broekel woont sinds vijf jaar in Scherpenzeel. Hij is nog niet vaak in Barneveld geweest. ,,Ik wil toch eens kijken of het hier wel mooi is”, lacht hij.

De 69-jarige is erg te spreken over het centrum, zo geeft hij aan. ,,Als het moet, dan wil ik hier wel bij horen.” Toch gaat er niks boven Scherpenzeel. ,,We hebben een leuk centrum, met allemaal mooie winkels. Het is gezellig en we zijn saamhorig als bevolking. Binnen de gemeente Barneveld is dat wel wat minder heb ik het idee.”

De vragen over ‘zijn’ dorp heeft hij eigenlijk allemaal juist. ,,Ik heb mij goed ingelezen”, zegt hij. Alleen bij de vraag over het aantal bedrijven ging hij de mist in. ,,Ja, dat is jammer. Er zullen dan wel heel veel zzp’ers in het dorp zitten. Dat moet haast wel.”

Tegen een fusie ziet hij, in tegenstelling tot andere Scherpenzelers, niet zo op. ,,Het zat er al wel een tijdje aan te komen. Toen ik in het dorp kwam wonen, werd het woord fusie weleens genoemd. Het is voor mij geen verrassing. Eerlijk gezegd maakt het mij ook helemaal niks uit.”

‘De mensen zijn wel aardig’
,,Scherpenzeel? Ja hoor, dat ken ik wel”, zegt een 73-jarige man uit Barneveld vanuit zijn auto. ,,Mijn broer heeft er gewoond. Zodoende ben ik er vaak geweest. De mensen zijn wel aardig en het eten is er net zo lekker als in Barneveld”, grapt hij. ,,Het dorp ligt wel aardig afgesloten van de rest van Nederland, vind ik. Het is ingeklemd tussen de provincie Utrecht. Hoewel dat natuurlijk niet zoveel uitmaakt, is het wel opvallend.”

Hij wil zijn kennis over Scherpenzeel wel laten testen. Het aantal plaatsen van de grootste kerk van Scherpenzeel? ,,Euhm, 1.200?” De beste voetbalclub na de fusie binnen de gemeente? ,,Dat zal SDV Barnveld wel zijn toch?” Helaas zijn beide antwoorden fout. De bonusvraag: Hoeveel inwoners heeft de gemeente Barneveld na de fusie, had hij wel goed. ,,Ongeveer 70.000.”

‘We gaan er financieel op achteruit door de fusie’
,,Pff, daar stel je mij een vraag zeg… Ik zou niet weten hoeveel inwoners de gemeente Scherpenzeel heeft joh. Elfduizend dan?” De Barneveldse Brenda Opperman vindt het maar lastig. ,,Ik weet helaas echt niet zoveel over Scherpenzeel, maar ik vind het wel leuk dat Barneveld groter wordt. Daar is voor ons toch niks verkeerds aan?”

Het aantal basisscholen dan? ,,Ik gok op vier.” Het is het juiste antwoord. Opperman fleurt er zichtbaar wat van op. Ook de volgende vraag weet ze correct te beantwoorden. ,,Ik denk dat er 1.562 kerkgangers in het gebouw passen.”

Ze is niet per se voorstander van een fusie. ,,Ik ben bang dat we daar wel financieel op achteruit gaan. Het is dan nog maar de vraag hoeveel we overhouden, onderaan de streep. Niet dat we iets tekortkomen, maar het moet niet zo zijn dat de belastingen omhoog gaan om Scherpenzeel te ondersteunen. Dat lijkt mij de omgekeerde wereld.

‘Inwoners willen helemaal niet fuseren’
,,Scherpenzeel? Waar ligt dat?”, lacht Bart van Buuren. ,,Ik heb er nog nooit van gehoord. Is dat hier in de buurt ofzo?” Het is duidelijk dat hij een grapje maakt. ,,Ik vind Scherpenzeel nou niet echt een aanwinst voor Barneveld”, gaat hij serieuzer verder. ,,Het ligt ver weg en de voorzieningen zijn er nou niet geweldig, geloof ik. Er zit een klein bestuur dat nog wel opkomt voor de Scherpenzelers, maar de provincie ‘overruled’ hen steevast. De inwoners willen helemaal niet fuseren”, weet hij.

,,Voor Scherpenzeel is bij Barneveld horen natuurlijk een aanwinst.” De 72-jarige Barnevelder neemt duidelijk geen blad voor de mond. Maar hij weet verder niet al te veel van het dorp af. Aantal inwoners? ,,Geen idee, 20.000?” Hoeveel bedrijven? ,,45?” Het antwoord over de BN’ers heeft hij dan weer wel goed. Na even twijfelen rolt Annechien Steenhuizen uit zijn mond. ,,Het was een gokje hoor. Ik zie haar het vaakst op televisie.”

Of de gemeente Barneveld, na de fusie met Scherpenzeel nog steeds Barneveld moet heten, lijkt hem logisch. ,,Het is toch ook geen gemeente Kootwijkerbroek? Scherpenzeel komt er bij ons bij, dus dan houden we ook onze naam. Makkelijk zat.”

‘Alleen maar meer geld na fusie’
Het echtpaar Wemerman uit Voorthuizen denkt dat Barneveld noch Scherpenzeel financieel achteruitgaat na een fusie. ,,Volgens mij krijgen we dan alleen maar meer geld om te besteden, toch? Dan kunnen we het ook beter verdelen, dat is alleen maar goed.” Het duo is af en toe in Scherpenzeel geweest. ,,Het is best een bekende plaats.”

Het echtpaar wil graag een gokje wagen om te kijken wie het meeste van Scherpenzeel weet, maar van een flitsende start is helaas geen sprake. ,,Hoeveel bedrijven? Ik denk de laagste optie, 450”, geeft mevrouw aan. Haar man voegt zich ook bij dat antwoord. Dat het juiste aantal bedrijven duizend is, komt als een behoorlijke verrassing. ,,Waar moet je het laten”, grapt mevrouw.



Kader

Facebook en Instagram
De Barneveldse Krant schotelde bezoekers van het Barneveldse centrum woensdagochtend een lijst voor met daarop verschillende vragen over de Scherpenzeel. Ook op Facebook en Instagram werden de vragen geplaatst. Bijna tweehonderd deelnemers vulden de quiz tot het laatst toe in op deze digitale kanalen.

Opvallend is dat er telkens maar weinig mensen het juiste antwoord kozen. Bij bijvoorbeeld de vraag over wat de juiste oppervlakte van de gemeente is, koos maar 23 procent voor het juiste antwoord. De vraag over het aantal basisscholen in Scherpenzeel werd veruit het beste gemaakt. 47 procent van de invullers gaf daarop het juiste antwoord. Deelnemers die de quiz voltooiden, gaven gemiddeld aan vijf vragen goed te hebben.

De juiste antwoorden op alle vragen staan elders in deze krant. Misschien even linken naar de pagina waar dat langere verhaal komt met wat Scherpenzeel allemaal heeft.


Wat is de oppervlakte van de gemeente Scherpenzeel?
A. 56.66 km2
B. 13.81 km2
C. 45.89 km2
D. 50.77 km2

Hoeveel bedrijven telt de gemeente Scherpenzeel?
A. 1600
B. 450
C. 600
D. 1000

Na de fusie, welke voetbalclub staat er dan op 1 in de gemeente Barneveld?
A. SDV Barneveld
B. Veluwse Boys Garderen
C. sv Valleivogels
D. vv Scherpenzeel


Hoeveel zitplaatsen heeft de grootste kerk van Scherpenzeel?

A. 1.562
B. 1.710
C. 908
D. 1.326

Welke BN’er komt er uit Scherpenzeel?
A. Annechien Steenhuizen
B. Harry Mens
C. Jeroen Pauw
D. Erik Dijkstra

Hoeveel basisscholen heeft Scherpenzeel?
A. 4
B. 7
C. 5
D. 6

Hoeveel inwoners heeft Scherpenzeel?
A. 9.800
B. 10.000
C. 11.000
D. 9.900

De vlag van Scherpenzeel.