Bedrijventerrein Puurveen in Kootwijkerbroek.
Bedrijventerrein Puurveen in Kootwijkerbroek. Jan van Uffelen

Onderzoek uitbreiding Puurveen

15 september 2020 om 08:20

'Vooral veel belangstelling onder zzp-ers
in het dorp'

Wouter van Dijk

KOOTWIJKERBROEK Onderzoeksbureau Arcadis gaat komend najaar in kaart brengen of er in Kootwijkerbroek behoefte is aan uitbreiding van bedrijventerrein Puurveen. Ondernemers uit het dorp worden hierover met een enquête benaderd. ,,Er zijn best wat bedrijfjes die nu nog in een boerenschuur zitten, maar graag een geschikte plek in eigen dorp vinden.''


Dat laatste zegt Arjan van 't Goor, voorzitter van Ondernemersvereniging Kootwijkerbroek. Puurveen, ruim zeven hectare bedrijfsgrond aan de zuidkant van het dorp, werd in juni 2009 geopend en is inmiddels nagenoeg vol. ,,Ondertussen is Kootwijkerbroek een ondernemend dorp met vooral veel zelfstandigen, die allemaal hartstikke druk zijn. Ook nu, in deze coronatijd. Ik weet van meerdere leden van de vereniging dat ze graag naar een bedrijventerrein zouden gaan, maar tegelijkertijd ook in het dorp willen blijven. Een stap naar bedrijventerrein Harselaar in Barneveld is voor velen een stap te ver.'' Vooral interesse zou er volgens hem zijn in meer mogelijkheden met bedrijfsverzamelgebouwen.


WENSELIJK Om de behoefte aan nieuwe industriegrond in het dorp concreet in kaart te brengen, start in het najaar, na de najaarsvergadering van de ondernemersvereniging, een uitgebreide enquête onder ondernemers. Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders stemt in met dit onderzoek en neemt de onderzoekskosten (ruim 4.000 euro) voor haar rekening. Ook al is er in 2016 al een behoefteonderzoek uitgevoerd voor nieuwe industrie in de gehele gemeente Barneveld, toch is het volgens het college wenselijk om de behoefte om de zoveel tijd in kaart te brengen.


REGIONALE AFSTEMMING Het onderzoek is daarnaast nodig, als er daadwerkelijk een uitbreidingsplan komt en de gemeente bij de provincie Gelderland urgentie en aantoonbare behoefte moet aantonen. Nieuwe ruimte voor industrie moet worden opgenomen in de zogeheten regionale programmering van bedrijventerreinen (RPW), zoals de afgelopen jaren ook gebeurd is met plannen voor het lokale bedrijventerrein ten noorden van Stroe en het werklandschap ten zuiden van Voorthuizen, in de driehoek Baron van Nagellstraat/Verbindingsweg/Hoofdstraat. De omgevingsverordening van de provincie Gelderland vereist namelijk regionale afstemming bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen.


HARSELAAR Een behoeftepeiling is volgens het college niet gelijk aan programmering van een bedrijventerrein in verschillende categorieën. ,,Mocht blijken dat er bijvoorbeeld ook behoefte is voor bedrijven in een zwaardere categorie, dan ligt het niet voor de hand deze in Kootwijkerbroek in te vullen, maar bijvoorbeeld op Harselaar'', aldus het college. Van 't Goor: ,,Dat is ook niet het idee. We denken vooral aan ruimte voor kleine bedrijven in de vrije sector, wellicht in combinatie met woningbouw.''

De bedoeling is dat de resultaten uit het behoefte-onderzoek begin december bekend zijn, waarna deze worden besproken met de gemeente en de ondernemersvereniging.