Herindeling: Barneveld hamert op snelheid

12 juni 2020 om 15:24

Raad debatteert er volgende week woensdag over

BARNEVELD De gemeente Barneveld heeft heldere voorwaarden gesteld aan een mogelijke gemeentelijke herindeling met Scherpenzeel. Zo mag de procedure niet te lang duren, heeft ze een voorkeur voor een 'toevoeging' van Scherpenzeel in plaats van een volwaardige samenvoeging en rekent Barneveld op een 'gewillige partner'.

Dit blijkt uit een verslag van een gesprek tussen het voltallige Barneveldse college van b. en w. en Gedeputeerde Staten, dat maandag 11 mei plaatshad. Dit was drie weken voordat GS besloten dat zij voornemens zijn de regie te nemen over de toekomst van Scherpenzeel. Die gemeente blijft het liefst zelfstandig.


In het gesprek benoemt burgemeester Asje van Dijk vijf voorwaarden die Barneveld stelt aan een eventuele herindelingsprocedure. ,,De gemeente staat er open en constructief in, maar het is van groot belang dat er snel duidelijkheid is en het proces niet te lang duurt", zo staat in het verslag. Tussen haakjes wordt vermeld: 'afronding op 1 januari 2023'. Hier gaat de provincie in mee, zo blijkt uit het verslag. Tevens gaat Barneveld uit van een 'toevoeging' van Scherpenzeel bij Barneveld en niet van een 'volwaardige samenvoeging'. Dit is een wens van de ambtelijke organisatie en het levert tijdwinst op, zo is de gedachte. Daarnaast moet de gemeenteraad tijdig en inhoudelijk bij het proces worden betrokken, rekent Barneveld op een 'gewillige partner' en tenslotte dient de provincie aan te geven welke pluspunten er voor Barneveld aan een herindeling zitten.


Over dat laatste punt kon gedeputeerde Jan Markink vorige week nog geen concrete toezeggingen doen, tijdens de ingelaste raadsvergadering over het besluit van GS. ,,We zouden iets kunnen betekenen in het kader van voorzieningen, of geld. Zo deden we het bij voorgaande herindelingsprocessen ook.”


De Barneveldse gemeenteraad behandelt volgende week woensdag de situatie rond de mogelijke herindeling met de gemeente Scherpenzeel opnieuw. Formeel is de raad nog niet aan zet om iets over dit bestuurlijk gevoelige proces te vinden of te besluiten. Wel kunnen er moties worden ingediend om het proces te sturen.