'In herfst steekt het virus wellicht weer de kop op''

12 juni 2020 om 20:37

p 1

Maatregelen om besmetting te voorkomen blijven in de samenleving volgens beide ziekenhuizen dan ook nog steeds van groot belang. ,,Stel dat het aantal patiënten tóch weer toeneemt, dan moeten we heel snel kunnen schakelen'', zegt Van Goor. Van den Broek voegt toe: ,,Tegelijkertijd proberen we er wel voor te zorgen dat personeel nu de rust kan pakken en bijvoorbeeld op vakantie kan. Dat is erg belangrijk, aangezien we er serieus rekening mee houden dat het virus wellicht in het najaar of de winter weer de kop opsteekt.''

Het beeld dat de ziekenhuizen schetsen, is ook in de cijfers terug te zien. In de regio Gelderland-Midden zijn de laatste drie dagen geen mensen meer in een ziekenhuis opgenomen met Covid-19, terwijl dat er tijdens de piek eind maart/begin april nog gemiddeld zo'n twintig per dag waren. Op dinsdag 2 juni werden in deze regio ook nauwelijks mensen positief getest (gemiddeld 0,1 per 100.000 inwoners). Daarna liep dat aantal weer geleidelijk iets op naar afgelopen donderdag 2 inwoners per 100.000 inwoners, waarschijnlijk omdat er sinds begin juni breder getest wordt.

Uit de gemeente Barneveld is sinds maandag 27 april geen inwoner met Covid-19 meer opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er 18 Barnevelders opgenomen (geweest). Het aantal overleden Barnevelders staat sinds medio april op zes inwoners. Het aantal geregistreerde besmettingen staat op 130. In de gemeente Ede is hetzelfde constante beeld te zien, met over een langere periode 54 inwoners die opgenomen zijn geweest en 20 inwoners die aan de ziekte zijn overleden. In Ede zijn 215 inwoners positief getest.