Amber Kranenburg: ,,We willen een stap te maken op het gebied van klimaat en milieu en hopen dat de wereld zo een stukje beter wordt.”
Amber Kranenburg: ,,We willen een stap te maken op het gebied van klimaat en milieu en hopen dat de wereld zo een stukje beter wordt.” Dare it, Wear it, Share it

‘Geretourneerde kleding bijna altijd vernietigd’

29 juni 2020 om 10:00

Studentes CHE onderzoeken overconsumptie

EDE ,,Webshops zijn eigenlijk helemaal niet open over wat er gebeurt als je je kleding retourneert.” Het zijn de woorden van Amber Kranenburg (20), student communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede. ,,Alles is erop gericht om ervoor te zorgen dat klanten daar zo weinig mogelijk vanaf weten.” Samen met haar klasgenoten Lisa, Geerke, Anne-Roos en Iris heeft Amber de campagne Dare it, Wear it, Share it opgezet. Met als doel? ,,Jongeren bewust maken van de impact die online bestellen met zich meebrengt.”

Job Oldegbers

Dat begon voor de vijf meiden vanuit hun opleiding. ,,Voor een opdracht zaten we te denken aan het thema overconsumptie. Na een week kwam corona en gingen mensen steeds meer kopen, hamsteren en vooral online bestellen”, geeft Kranenburg aan. ,,Ook veel overbodige producten, zonder dat veel mensen daar de gevolgen van weten…”

Veel fysieke winkels sloten in maart hun deuren en dat zorgde ervoor dat webshops hun vlucht namen. ,,Hier zijn we onderzoek naar gaan doen, want dit heeft gewoon heel veel negatieve gevolgen, zoals een verhoogde CO2 uitstoot van transport.”


NIET TRANSPARANT ,,Wat veel mensen niet weten is dat een geretourneerd kledingstuk vaak vernietigd wordt. Webshops zijn hier niet transparant over, maar vernietigen is natuurlijk veel goedkoper dan het kledingstuk wassen en stomen. Moet je nagaan hoe slecht dat voor het milieu is als iemand drie kledingstukken terugstuurt…”

Volgens Kranenburg komt het vaak voor dat jongeren van een shirtje verschillende maten bestellen om te passen. Daarna wordt er vaak een gehouden en wordt de rest geretourneerd en dus vernietigd in plaats van hergebruikt. ,,Dat heeft zoveel impact op het klimaat. We vonden het belangrijk om daar iets mee te gaan doen.”


LESPAKKET Naast het klimaatprobleem hoorden de studentes ook de verhalen van pakketjesbezorgers aan. ,,De druk is zo hoog. Het was aan het begin van de lockdown nog drukker dan met Black Friday en met kerst”, licht Kranenburg toe.

Toen hebben we besloten om een campagne op te zetten, voor jongeren. ,,Jongeren bestellen het meest. Niet in geld, maar wel in goederen”, vertelt Kranenburg daarover. ,,Ook hebben we challenges waarin jongeren worden uitgedaagd om kleding te hergebruiken.”


STUKJE BETER De studentes hopen dat door onder andere deze campagne, mensen een steentje bij gaan dragen aan de problematiek. ,,We willen een stap te maken op het gebied van klimaat en milieu en hopen dat de wereld zo een stukje beter wordt”, aldus Kranenburg.

De communicatiestudenten weten nog niet of ze na hun ‘schooldeadline’ doorgaan met het project. ,,We zien wel veel potentie en de reacties zijn veelbelovend. Maar we zijn nog in beraad”, besluit Kranenburg. Het project van de communicatiestudenten is te volgen op www.dearwearshare.nl.