Thomas Bouw op het terras van zijn Cafe De Zwaan, voor de poster met 'huisregels''.
Thomas Bouw op het terras van zijn Cafe De Zwaan, voor de poster met 'huisregels''. Pauw Media

'De Zwaan lijkt weer steeds meer op een [echt café']

Het 1,5-meter gesprek met Thomas Bouw

29 juni 2020 om 20:04

[Na maanden gesloten te zijn geweest, is Café De Zwaan weer open. Hoe was het om eindelijk weer 'los' te kunnen?
Het voelde een beetje of ik in een vreemd café aan het werk was. Net als de gasten moesten ook wij met de 'anderhalvemeterregeling' leren omgaan. Een café is een ontmoetingsplek waar je alleen of met vrienden naar toe gaat en vervolgens wel ziet bij wie je aan tafel belandt. Het valt niet mee om braaf op je plek te zitten als er om je heen allemaal mensen zitten die je drie maanden niet heb gezien. Gelukkig zijn we allemaal een beetje gewend en begint De Zwaan weer steeds meer op een echt café te lijken.


Zijn de sombere vooruitzichten nu iets minder somber geworden?
Ik ben helemaal niet somber geweest, wel realistisch. Een krat bier in de supermarkt kost nog ongeveer 9 euro, de zon schijnt, je mag thuis of in het park samen zijn, bij elkaar zitten en staand roken. Wat bezielt een mens in hemelsnaam om naar een café te gaan?


Goeie vraag, waarom zou je dat doen?
Omdat Guinness of een ander mooi biertje niet uit een blikje smaakt. Maar eigenlijk kom je er niet om het bier. Een kroeg is gezelligheid, heeft een ziel. Als je er van alles niet meer mag doen haal je die ziel weg. Een kroeg hoort een beetje ondeugend te zijn. Met scherpe humor houden we die ziel er nu in.


Dat is dan ook de reden dat niet iedereen zomaar De Zwaan inkomt, getuige een grote gele poster bij de ingang. Behalve de bekende rivm-eisen, staan er nog wat andere voorwaarden op. Iemand die Oxfam Novib oké vindt, kan beter omkeren...
(Lacht) Ik geloof niet in dat massale 'goede doelen gedoe'. Oxfam is een grote logge organisatie met dure mensen in dienst. Ik vertrouw ze niet.


Stel iemand wil naar De Zwaan, maar is wel van plan op D66 of op GroenLInks te stemmen?
,,Dat moeten we dan maar een keer door de vingers zien. Ik heb liever dat iemand hier komt mopperen dat ie niet op D66 mag stemmen, dan dat hij helemaal niet komt. En van iedereen die op een van die partijen wil stemmen, bewaar ik wel het triageformulier. Dat kan ik later altijd nog een keertje gebruiken als dat zo uitkomt... (lacht)


Wat doet de coronacrisis met alle gevolgen van dien met uw gemoedstoestand?
Privé heb ik echt een leuke tijd gehad toen we gesloten waren. De Zwaan een beetje opgekalefaterd, lekker thuis een schuurtje gebouwd. Ik ben zelfs een keer naar bed gegaan zonder mijn telefoon mee te nemen! Maar het geeft ook wel stof tot nadenken natuurlijk. Ik ben volledig mijn vertrouwen kwijt geraakt in de instanties die duur betaald achterover hebben geleund, vervolgens fout op fout hebben gestapeld en nu op tv de held uithangen.


Kent u mensen die corona hebben of hebben gehad?
Ja, mijn overbuurman. Hij ligt al weken in het ziekenhuis, maar ik heb begrepen dat hij langzaam herstelt. Verder alleen van anderen gehoord die iemand kennen die weer iemand kent....


Hoe gaat u in uw privéleven om met de richtlijnen van de overheid?
In het openbaar probeer ik zoveel mogelijk volgens de regels te handelen, maar dat is puur om sociale redenen. Zelf geloof ik absoluut niet in 'het nieuwe normaal' en 'anderhalve metersamenleving'. Voorop gesteld als het werkt, moet je het doen, maar door de inconsequente maatregelen van het kabinet valt het draagvlak weg. Zo moet je in een café anderhalve meter afstand houden, maar dat hoeft niet in de auto. Dan kun je dus in de auto met z'n vieren of zessen opeengepakt bij elkaar zitten. Gaan ze naar een kroeg toe, dan moeten ze weer uit elkaar zitten. Als ik hen dat zeg, kijken ze me raar aan. Probleem is: als ze het toch doen, krijg ik de boete.

Ander voorbeeld: Als je in een stampvolle bus naar een festival in Tsjechië mag waar geen anderhalve meter regel geldt, daar tienduizend mensen ontmoet die ook weer in de bus naar hun eigen land reizen dan is het voor mij lastig uitleggen dat je niet met vier personen aan één tafel mag zitten.


Wat vindt u van de wijze waarop met name Mark Rutte en minister Hugo de Jonge Nederland door de crisis leiden?
Los van het feit dat hij toen de crisis uitbrak direct zijn ontslag had moeten indienen heeft Mark Rutte daarna zijn werk goed gedaan. Hugo de Jonge valt in de categorie die ik eerder al heb beschreven.


Wat mist u in coronatijd?
Voornamelijk omzet.


Heeft u vakantieplannen?
Wij zouden in augustus met de camper een paar weken naar Kroatië gaan. Zoals het er nu uitziet wordt dat een weekje Friesland.


Volgt u het coronanieuws op de voet?
Integendeel. Ik zou alsnog somber worden.


Wat verwacht u van de komende weken?
Het zou fijn zijn als ik terug kom uit Friesland en er een vreedzame revolutie heeft plaatsgevonden, Dat iedereen weer mag denken en vinden wat hij zelf wil. En natuurlijk dat de NPO niet meer bestaat, deze organisatie is niet onafhankelijk: het NOS Journaal manipuleert het nieuws en brengt niet wat gebeurt, maar wat zij belangrijk vinden. Maar ik ben bang dat dat alles niet gaat lukken in een paar weken.


Zijn er positieve dingen die u meeneemt uit deze crisistijd?
Later vast wel, maar ik kan op dit moment niks bedenken.


Met welk muzieknummer wilt u de Barnevelders een hart onder de riem steken?
'Zolang we nog in leven zijn', van De Corona’s. Uit 2013! Heel toepasselijk. Ik kwam het liedje een paar maanden geleden toevallig tegen toen ik googlede op 'corona'.



Heeft u tot slot nog een advies voor de inwoners van de gemeente Barneveld?
Kiek ‘n bietje naor mekaor um, en la je veural nie gek maoke deur ‘n stel drieters uut t weste.


Drieters?
Zeurpieten, zemelaars. Door hen moet je je niet te veel laten beïnvloeden.