Lewis Hamilton heeft uitspraken van Bernie Ecclestone veroordeeld.
Lewis Hamilton heeft uitspraken van Bernie Ecclestone veroordeeld. Epa/michael Dodge Editorial use Only Australia and new Zealand out

Hamilton veroordeelt uitspraken

29 juni 2020 om 12:45

Ook F1 hekelt oud-chef Ecclestone

LONDEN (ANP) Formule 1-kampioen Lewis Hamilton heeft de "onwetende" uitspraken over racisme van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone veroordeeld. Eerder nam de organisatie achter de belangrijkste raceklasse in een verklaring al afstand van uitspraken van de 89-jarige Brit. Die had in een interview gezegd dat zwarte mensen zich vaker schuldig maken aan racisme dan witte mensen.

Zesvoudig wereldkampioen Hamilton, die een commissie heeft opgezet om de autosport te helpen meer jongeren met een zwarte achtergrond aan zich te binden, zei dat de "onwetende en ongeschoolde" opmerkingen van Ecclestone "precies" benadrukten "wat er mis is."

"Het is nu volkomen logisch dat er niets is gezegd of gedaan om onze sport diverser te maken. Of om het racistische misbruik dat ik tijdens mijn carrière ben tegengekomen aan te pakken", aldus de Brit op Instagram. "Als iemand die de sport decennia lang heeft geleid, zo'n gebrek aan begrip heeft van de diepgewortelde problemen waar wij als zwarte mensen dagelijks mee te maken hebben, hoe kunnen we dan verwachten dat alle mensen die onder hem werken dat wel begrijpen. Het begint bij de top."

"Deze uitspraken horen niet thuis in samenleving die streeft naar eenheid", zei de Formule 1-leiding eerder. "We staan op geen enkele wijze achter de uitspraken van Ecclestone. We benadrukken ook dat hij sinds 2017 geen enkele rol meer speelt in onze organisatie."

Ecclestone zei ook dat racisme in de Formule 1 in het geheel niet voorkomt. Wel had hij lovende woorden voor Lewis Hamilton. "Wat Hamilton doet is fantastisch", aldus Ecclestone.