Londen

29 juni 2020 om 10:59

Sterren vragen hulp aan Johnson bij handelstop dieren

(ANP) Britse sterren als Ricky Gervais en Judi Dench hebben een open brief aan Boris Johnson ondertekend. Hierin verzoeken ze de premier dringend om hulp bij het stoppen van de handel van exotische dieren in het Verenigd Koninkrijk en in andere landen, schrijven Britse media zondag.

In het Verenigd Koninkrijk worden nog steeds duizenden wilde dieren als schildpadden, pythons en hagedissen geïmporteerd. De dieren worden in het wild gevangen en legaal geïmporteerd, is te lezen in de brief van organisaties World Animal Protection en Campaign to End Wildlife. Naast Gervais en Dench zetten ook sterren als Leona Lewis en Alesha Dixon hun handtekening onder het verzoek aan de premier.

De coronapandemie is de aanleiding voor de brief aan Johnson. ,,De vraag naar wilde dieren en producten van wilde dieren is een primaire oorzaak van de opkomst en verspreiding van zoönosen en een ernstig risico voor de wereldgezondheid. Van Covid-19 wordt aangenomen dat het, net als andere zoönotische infectieziekten, zoals SARS, Ebola en MERS, is overgegaan van dieren in het wild op mensen." De schrijvers hopen dat de premier het onderwerp aankaart tijdens de G20 in november.


Fessenheim

Licht gaat uit in oudste Franse kerncentrale

(ANP/DPA) De oudste nog werkende kerncentrale van Frankrijk wordt definitief buiten bedrijf gesteld. In de drukwaterreactor van Fessenheim in de Elzas gaat vanavond laat het licht langzaam uit. De stillegging is morenochtend voltooid. Het eerste reactorblok van het complex aan de Rijn, dat sinds eind 1977 elektriciteit produceerde, werd al in februari uitgeschakeld. Nu volgt de laatste. Tegenstanders van kernenergie, onder meer uit Duitsland en Zwitserland, roepen al jaren dat de centrale bij de grens met Baden-Württemberg een groot gevaar vormt voor de omgeving.