Brussel

29 juni 2020 om 12:34

Ruim 6 miljard euro opgehaald op donorconferentie coronavaccin

(ANP/BELGA) Op de internationale donorconferentie ter bestrijding van de gevolgen van het nieuwe coronavirus zijn zaterdag tot dusver voor een bedrag van 6,15 miljard euro aan extra toezeggingen gedaan. Die tussenstand maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zaterdagavond bekend. Van het bedrag is 4,9 miljard afkomstig van de EU.

Initiatiefnemer van de donorconferentie is behalve de Europese Commissie ook het burgerplatform Global Citizen. De campagne is een vervolg op een fondsenwerving in mei die inmiddels bijna 10 miljard euro heeft opgeleverd. Volgens de Verenigde Naties is vier tot vijf keer zoveel geld nodig zal zijn om een coronavaccin in alle uithoeken van de wereld beschikbaar te maken.

Bekende persoonlijkheden als zangeres Shakira, oud-voetballer David Beckham, actrice Charlize Theron, zangeres Miley Cyrus en zanger Justin Bieber zijn betrokken hij de fondsenwerving.

Aan de onlineconferentie namen ook bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en filantroop Melinda Gates deel. Zaterdagavond begint om 20.00 uur een benefietconcert met muziek en optredens met als gastheer de Amerikaanse acteur en voormalig professioneel worstelaar Dwayne Douglas Johnson (‘The Rock’). Het concert wordt door verschillende tv-stations en online, onder meer op YouTube, uitgezonden.


Princeton

Princeton schrapt naam 28e president VS wegens racisme

(ANP/BLOOMBERG) De vermaarde universiteit Princeton schrapt wegens racisme de 28e president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson, uit de naam van haar opleidingsinstituut voor beleidswetenschappen.

De Woodrow Wilson School of Public and International Affairs heet voortaan de Princeton School of Public and International Affairs, zo heeft de bestuursraad besloten. Zijn "racistische denkwijze en beleid maken hem een ongewenste naamgever", meldde het bestuur van de universiteit uit New Jersey zaterdag.

Wilson leidde de universiteit van 1902 tot 1910, werd daarna gouverneur van de staat New Jersey en was van maart 1913 tot maart 1921 Amerikaans president namens de Democraten. Tijdens zijn presidentschap besloot hij in 1917 dat de VS zich moesten aansluiten aan geallieerde zijde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

,,Wilson’s racisme was uitgesproken en consequent, zelfs voor de gewoonten van zijn tijd", zei de president van het bestuurscollege van Princeton, Christopher L. Eisgruber, in een verklaring. ,,Hij voerde de rassenscheiding weer in bij de overheidsdiensten, nadat die tientallen jaren raciaal geïntegreerd waren. Daardoor werd Amerika teruggeworpen in zijn strijd om gelijkheid. Hij stemde daarmee niet alleen in, maar droeg daarmee bij aan de hardnekkige gewoonte van racisme in dit land."