Berlijn

29 juni 2020 om 12:41

'Coronasteunfonds EU moet grotendeels uit giften bestaan'

(ANP/RTR) Een coronasteunfonds van de Europese Unie moet voor een fors deel uit giften bestaan en niet uit leningen. Dat heeft IMF-hoofdeconome Gita Gopinath gezegd tegen het Duitse magazine Der Spiegel. Anders werkt zo'n fonds geen economisch herstel in de hand, meent zij.

Er is binnen de EU het nodige te doen om een steunfonds voor door de coronapandemie getroffen landen. EU-leiders kwamen in april overeen dat er zo'n fonds moest komen, maar over de inhoud wordt nog gesteggeld. Een Frans-Duits plan voor 750 miljard euro aan steun waarvan het grootste gedeelte uit giften zou bestaan, redde het nog niet omdat een aantal landen waaronder Nederland wil inzetten op leningen.

Bovendien zou in het plan een deel van het benodigde geld door de Europese Commissie geleend moeten worden en dat zien de zogeheten 'vrekkige vier', waar naast Nederland ook Denemarken, Zweden en Oostenrijk deel van uitmaken, ook niet zitten.


Brussel

Economisch vertrouwen in eurozone herstelt trager dan verwacht

(ANP/BLOOMBERG) Het economische vertrouwen in de eurozone is in juni flink gestegen ten opzichte van een maand eerder. Toch hadden economen in doorsnee op een snellere stijging gerekend nu in veel Europese landen de economie weer steeds verder open gaat. De economische vertrouwensindex van de Europese Commissie voor de eurolanden kwam uit op 75,7 ten opzichte van 67,5 een maand eerder. Economen hadden een herstel tot 80 voorzien. De index geeft beneden de 100 punten een negatief vertrouwen aan en is boven de 100 positief. Het vertrouwen ging het meest omhoog in de winkelsector. Ook het consumentenvertrouwen en het vertrouwen in de industrie, de dienstensector en de bouw stegen, maar waren allemaal nog negatief.


Den Haag

'Houd webwinkel verantwoordelijk voor Europese veiligheidsnorm'

(ANP) Onlinewinkels moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de naleving Europese veiligheidseisen bij producten die zij verkopen. De overheid moet er vervolgens op toezien dat de webshops hier ook echt werk van maken. Dat is een van de maatregelen die de Sociaal Economische Raad (SER) aanbeveelt voor de bescherming van Nederlandse consumenten.

Online shoppen is steeds populairder, en Nederlanders komen via platforms als AliExpress, Alibaba of Wish soms bij verkopers van buiten de Europese Unie terecht. Vaak zijn dat aanbieders uit China, die soms spotgoedkoop bepaalde producten kunnen leveren. Maar vaak voldoen die spullen niet aan de veiligheidseisen in Europa, concludeerde onder andere de Consumentenbond.