Audiotour in De Smederij
Audiotour in De Smederij Ed van Seters

Platform Militaire Historie Ede begint weer met activiteiten

2 juli 2020 om 10:07

EDE ,,Het Platform Militaire Historie Ede is blij om in juli weer activiteiten op te kunnen pakken. Uiteraard rekening houdend met de anderhalve coronameter wordt er gestart met een aantal activiteiten", stelt Ed van Seters, die als vrijwilliger onderdeel uitmaakt van het platform. ,,Kijk voor alle activiteiten deze zomer op onze website. Op zaterdag 4 juli wordt begonnen met audiotours door het militair historisch informatiepunt De Smederij. Wel is reserveren via onze website www. Platformmhe.nl noodzakelijk."

De audiotour volgen bezoekers op eigen gelegenheid. In De Smederij zijn bordjes te vinden met daarop een driecijferige code. ,,Via audiofragmenten krijgen geïnteresseerden een algemeen overzicht van de rijke militaire historie van Ede en bezoeken zij tevens de tijdelijke expositie over de bevrijding van Ede nu 75 jaar geleden."

In de winkel kan het Historisch Cahier ‘Ede bevrijd’ voor € 5 worden aangeschaft. In De Smederij mogen maximale 5 bezoekers (vanaf 10 jaar) tegelijk binnen zijn. Een toer duurt een tot anderhalf uur. De kosten:bedragen € 3,00 p.p. (inclusief huur tablet en kopje koffie/thee).


Artiesten treden op vanaf daken in Ede

EDE Cultura organiseert in samenwerking met poppodium Astrant 'Live on the roof'. Tijdens het terugkerende streamingevent treden verschillende muzikanten op vanaf diverse locaties op hoogte in Ede. Zo laten zij hun muziek door te stad klinken. Het programma bestaat uit dertig minuten muziek, met tussendoor een gesprek met de muzikanten. Hierin komen stoere verhalen, gênante feiten en verdieping in de muziek en band aan het licht. Muzikant Michael De Viso zal vrijdagavond 3 juli een optreden op het dak van Cultura verzorgen. Het concert wordt live gestreamd via de Facebookpagina van Cultura. Live on the roof wordt georganiseerd in aanloop naar het online uitmarktfestival vrijdag 28 augustus. Tijdens het festival zijn er liveacts op vier locaties in Ede.


Organisaties wijzen Edese gemeenteraad op toilettentekort

EDE 'Acht miljoen vijftigplussers verdienen beter dan de bosjes in te moeten. Denk ook aan de twee miljoen buik- en anderhalf miljoen blaaspatiënten die afhankelijk zijn van een toilet'. Deze brief en vraag om aandacht van een groot aantal patiëntenorganisaties, de Fietsersbond, de Nederlandse Wielersportbond en het Fietsplatform is gericht aan de Edese gemeenteraad. De organisaties roepen provincies en gemeenten op iets nuttigs te doen met mobiele toiletten en toiletwagens die overbodig zijn omdat evenementen in ieder geval tot september niet mogen plaatsvinden. In de gemeente Ede kunnen ze worden ingezet op fietsknooppunten. ,,Uiteraard zien we voor de toekomst graag permanente toiletten. Voor nu maken we het voor iedereen die weleens naar het toilet moet aantrekkelijk om eropuit te trekken.”

Met een campagne hoopt de rijksoverheid de mensen komende zomermaanden meer vakantie in eigen land te laten houden. Volgens de Fietsersbond maakt 49 procent van de Nederlanders recreatieve fietsritten. De Maag Lever Darm Stichting schat in dat drie van de vier toiletten in de Hoge Nood-app vaak niet beschikbaar zijn. ,,Dit maakt het Nederlandse toilettentekort nog erger dan het al was en veroorzaakt 'sanitaire stop-stress' bij mensen.”

NUTTIG De organisaties roepen provincies en gemeenten op iets nuttigs te doen met mobiele toiletten en toiletwagens die overbodig zijn omdat evenementen in ieder geval tot september niet mogen plaatsvinden. In de gemeente Ede, met veel recreatieve voorzieningen, kunnen ze worden ingezet op de drukste fietsknooppunten. ,,Uiteraard zien we voor de toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu maken we Nederland zo voor iedereen die weleens naar het toilet moet aantrekkelijk om erop uit te trekken.”