Sport van De Heelkom start buiten op het schoolplein.
Sport van De Heelkom start buiten op het schoolplein. Arnoud J Spaaij

Multifunctionele voetbalvelden

Achterveldse verenigingen beginnen weer: 'Alles volgens de coronaregels'

2 juli 2020 om 10:08

Achterveldse verenigingen pakken de draad weer op

ACHTERVELD Het verenigingsleven start ook weer voorzichtig op aan het begin van de zomer. Alle activiteiten waren zo’n beetje tot stilstand gekomen door de coronamaatregelen. Maar met wat creativiteit en vooral ook buitenactiviteiten weten veel verenigingen hun bezigheden weer op gang te brengen.


Arnoud J Spaaij

Afstand houden is het devies, dat blijkt wel duidelijk bij navraag bij verschillende Achterveldse organisaties over de activiteiten die weer worden opgestart. Nog lang niet al het verenigingsleven is weer opgang gekomen en met name koren kunnen nog weinig doen. De hoop is hier gevestigd op na de vakantie zodat in september toch weer kan worden gestart. Ook toneelvereniging Culdoto is nog niet begonnen met de repetities.


MUZIEK Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk heeft voor het orkest een grotere repetitieruimte gevonden in Ons Gebouw. Daar bleek het mogelijk om met voldoende afstand tussen de muzikanten onderling weer met de wekelijkse repetities te starten. Dat het voor verenigingen allemaal maatwerk is blijkt wel uit de verschillen voor de diverse afdelingen binnen de muziekvereniging. De tamboers konden op de plek van het fanfarekorps uit de voeten en de majorettes oefenen op het terrein van SV Achterveld.


Verschillende verenigingen hebben door samenwerking en met creativiteit oplossingen gevonden om weer wekelijks te oefenen

Net als Avanti: de gym- en zaalsportvereniging heeft al paar weken een mooie plek gevonden bij SVA voor een groot aantal lessen. Van de mogelijkheid om op de voetbalvelden activiteiten te organiseren maakten meer clubs gebruik. Onder andere ook Dance2be wist de weg naar het Kerstens Sportpark te vinden. Daarmee hebben verschillende verenigingen en organisaties door samenwerking en met creativiteit toch oplossingen gevonden om weer wekelijks te oefenen of te repeteren.


CONFORM CORONAREGELS SV Achterveld lukte het al in april om weer te beginnen met de training van de jeugd. SVA-voorzitter Sander Tolboom ziet vooral de mogelijkheden in de tijd van onmogelijkheden. ,,Ik zou zeggen: wat hebben we niet opgestart? Eind april begonnen we met het trainingen van de jeugd. Hierbij waren ook niet-leden welkom. We hebben honderdvijfenzestig jeugdleden en er kwamen zo'n vijfentwintig niet-jeugdleden meedoen." Een positief effect voor de vereniging dus. In mei konden ook de volwassenen weer trainen op de voetbalvelden. ,,Alles uiteraard conform de coronaregels", voegt Tolboom toe. En verder blijkt de behoefte om nog wat extra te doen, na alle inactiviteit, reden om vanaf 1 juli de heren een maal in de week te laten doortrainen in de zomer. Per 1 juli mag de voetbalkantine ook weer open, maar die zal de komende maanden nog weinig gebruikt worden, omdat er nog geen wedstrijden zijn.

Vooral sportverenigingen lukt het dus om buiten weer actief te zijn. Andere organisaties die zich meer richten op ouderen en zieken hebben veelal een mouw weten te passen aan de omstandigheden. Op de agenda van Dava staan weer activiteiten en ook de Zonnebloem betrekt haar gasten op alternatieve manieren bij het sociale leven.

De Tour de Junior en de gazonmaaierrace gaan dit jaar definitief niet door. De agenda van Actief Achterveld is op dit moment nog leeg.