´Ik zie het wel goed komen in ons winkelcentrum´

2 juli 2020 om 12:24

p 1

De pluspunten die het Barneveldse centrum heeft ten opzichte van andere winkelcentra staan ondanks de coronacrisis nog fier overeind, aldus de BMV-voorzitter. ,,Ons centrum ziet er goed uit. Het is graffitivrij, we hebben mooie horeca en goede ondernemers. De terrassen lopen weer vol. Ik zie het hier wel goed komen.”

Dit signaal geeft ook bestuurslid Anton Kooijman van de Ondernemersvereniging Voorthuizen (OVV) af. In zijn ogen heeft de lokale middenstand het dieptepunt achter zich. ,,We krabbelen weer op. In die zin denk ik dat we het wel redden met elkaar. Maar het is natuurlijk afwachten hoe het de komende tijd gaat.” Ook Kooijman ziet het publiek terugkeren naar het winkelcentrum. Dat is grotendeels te danken aan de toeristische toestroom. ,,Met name in de weekenden gaat het inmiddels weer goed. Het is ook beheersbaar. Dat is heel belangrijk. Het is dus niet zo dat het zó druk wordt dat de boel weer dicht moet. Het is gezellig druk.”

Kooijman is uitbater van een telefoonwinkel in het dorp. Hij zegt dat de Voorthuizenaren zijn winkel ook in coronatijd nog redelijk hebben weten te vinden. ,,Ik heb het wel moeten hebben van mijn eigen klanten. Van economisch leed was bij mij dan ook niet echt sprake. Maar de horeca heeft het natuurlijk wel erg lastig gehad. En als je een kledingzaak hebt zonder eigen webshop, dan was het ook niet gemakkelijk.”

De activiteiten in het Voorthuizense centrum komen ook weer langzaam op gang. Aankomend weekend zou normaal gesproken het NK Dweilorkesten plaatsvinden. Dat gaat nu niet door. ,,Maar er loopt wel de hele dag een orkest door het dorp, als een soort knipoog”, zegt Kooijman. ,,En we proberen veel met muziek te doen en hebben zo nu en dan een steltenloper. Zo houden we de reuring er wel een beetje in.”


Happen & Stappen in Kootwijkerbroek

KOOTWIJKERBROEK Wandelaars kunnen op de woensdagen in juli en september meedoen aan Happen & Stappen, een nieuw initiatief van kulturhus De Essenburcht in Kootwijkerbroek. De start is om 9.00 uur. Tijdens een wandelroute van 11 kilometer zijn er twee stops bij Cafetaria ’t Spinnewiel en Cafe Wessel, waar gekozen kan worden uit een koud of warm broodje naar keuze. De wandeling wordt afgesloten met een borrel en een hapje bij De Essenburcht. De kosten bedragen 20 euro per persoon. Opgeven is mogelijk via: info@essenburcht.nl of 0342-441866.