BAM rekent op een stevig verlies in eerste jaarhelft

2 juli 2020 om 09:43

BUNNIK (ANP) Bouwbedrijf BAM verwacht de eerste helft van het jaar af te sluiten met donkerrode cijfers.


De onderneming rekent als gevolg van de problemen door de coronacrisis en de aanhoudende malaise bij het onderdeel BAM International op een operationeel tekort voor belastingen van 130 miljoen tot 150 miljoen euro. Het bedrijf gaat zijn activiteiten buiten Europa afbouwen.

Onder meer de lockdownmaatregelen in verschillende landen waar BAM actief is zorgden voor problemen. Sommige bouwplaatsen waren volledig op slot. Op andere plaatsen werden maatregelen genomen om de veiligheid van personeel te garanderen, wat weer effect had op de efficiency. In de eerste twee maanden van de crisis leverde BAM ongeveer 35 procent van zijn effectiviteit in. Nu draait het bedrijf op ongeveer 80 procent van zijn sterkte.

Verder wordt het resultaat van de onderneming in het eerste halfjaar geraakt door aanhoudend verlies bij BAM International. Ook zadelt de recente Keulse metroschikking het bedrijf op met extra kosten. Die kostte BAM een slordige 40 miljoen euro. Verder is "in mindere mate" ook sprake van achterblijvende prestaties van het Duitse bouw- en het Nederlandse infrabedrijf.

Frans den Houter, die tijdelijk de taak van topman op zich neemt, maakte bekend dat BAM direct begint met het afbouwen van BAM International, dat onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Indonesiƫ en Australiƫ actief is. Ook in de Golfregio is BAM International aanwezig.