Utrecht

2 juli 2020 om 10:10

Groot Dictee der Nederlandse Taal dit jaar in bibliotheek

(ANP) De editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt dit jaar plaats in Utrecht, maakte KRO-NCRV woensdag bekend. De gloednieuwe Openbare Bibliotheek aan het Neude is het decor voor de taalstrijd.

Deze zomer kunnen luisteraars van De Taalstaat op NPO Radio 1 zich kwalificeren voor het dictee. Op zaterdag 4 juli start het programma met de Zomerschool Groot Dictee Thuistraining. Hierbij wordt wekelijks een spellingquiz online gepubliceerd. Uit de mensen die de quiz het beste hebben gemaakt, worden de twintig dictee-deelnemers geloot. Zij spelen dan in het echte dictee tegen twintig prominente Nederlanders.

Haarlem en Zutphen huisvestten de eerste twee edities sinds het dictee niet meer op televisie, maar op de radio wordt uitgezonden. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls heeft ook dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal geschreven. Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet leest voor en presentator Frits Spits is de gastheer.

Het dictee wordt op zaterdag 7 november tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1.


Den Haag

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie van Vredespaleis

(ANP) Er is nog geen akkoord over de renovatie van het Vredespaleis in Den Haag, waar onder andere het Internationaal Gerechtshof (IGH) en het Permanente Hof van Arbitrage (PHA) zetelen. Het Rijk wil hier graag 150 miljoen euro voor uittrekken, met als voorwaarde dat het Vredespaleis dan eigendom wordt van de Staat. De Carnegie Stichting, die het Vredespaleis beheert, ziet daar niets in.

Het gebouw kampt met jarenlang achterstallig onderhoud, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege asbest, brandveiligheid en een gebrekkige beveiliging kan de veiligheid van de werknemers er niet meer gegarandeerd worden.

Het IGH en het PHA zullen dan ook vanaf de zomer van 2022 tijdelijk ergens anders een onderkomen moeten vinden, schrijft de minister. Het is wel de bedoeling dat deze hoven terugkeren als de renovatie voltooid is.


Den Haag

Van Zanen beëdigd als burgemeester

(ANP) Jan van Zanen is woensdagavond beëdigd als de nieuwe burgemeester van Den Haag. In zijn speech benadrukte hij onder andere het belang van integriteit bij het lokale bestuur. Maar hij is bovenal dankbaar dat hij mag dienen in de "mooie stad achter de duinen". De beëdiging, door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, had vanwege de coronaregels plaats in de hal van het stadhuis. Van Zanen is officieel de opvolger van Pauline Krikke. Die stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van vreugdevuren.