Peter en Joke Firet kijken uit om met de Nacht van de Vluchteling mee te lopen.
Peter en Joke Firet kijken uit om met de Nacht van de Vluchteling mee te lopen. Pauline Pothoven

Nachtbraken voor het goede doel

9 september 2021 om 07:32 Overig

Joke en Peter lopen 40 kilometer met Nacht van de Vluchteling

De Bilt Stichting Vluchteling organiseert in de nacht van 11 op 12 september de sponsorloop ‘Nacht van de Vluchteling’. In zes steden waaronder Utrecht, lopen honderden deelnemers een nachtelijke route van 40 km om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor noodhulp aan vluchtelingen. Onder hen het energieke echtpaar Firet uit De Bilt.

Door Pauline Pothoven

Nog voor de redactie van deze krant op zoek kon gaan naar deelnemers van de loop, kwam er al een enthousiast mailtje binnen van Joke en Peter. Het echtpaar draagt de stichting Vluchteling zo’n warm hart toe én is dol op lange wandelingen. Van de twaalf edities die de sponsorloop kent, hebben Joke en Peter er al een stuk of zes meegelopen. “We zijn gewoon betrokken bij de maatschappij, bij onze leefomgeving”, vertelt Joke. “De nood van de vluchtelingen is momenteel heel hoog en de tolerantie erg laag. Vanaf hier kan je al zo weinig doen dus laten we dan maar geld inzamelen”.

Bedelbrief Voor dit goede doel durft het echtpaar wel ‘te leuren’ bij vrienden en familie. In de mail die ze rondsturen proberen ze in eerste instantie hun bekenden aan te sporen mee te lopen - “maar dat doen ze dan niet” - en sluiten ze af met een ‘bedelbrief’ voor sponsoring. “Maar één keer per jaar geld vragen is genoeg hoor,” vinden ze. Het beoogde bedrag van ieder 500 euro hebben ze reeds behaald. “En daar kan natuurlijk nog meer bij!” zegt Peter hoopvol.

Voorbereiding Om deze nacht goed door te komen is natuurlijk een goede voorbereiding gewenst, maar dat is geen probleem voor het sportieve echtpaar. In een gemiddelde week wandelen ze zomaar op en neer naar het centrum van Utrecht “onder het bruggetje langs de zwerver” of vanuit huis naar Amersfoort of Culemborg. “En als we nog zin hebben ook weer terug”. De kilometers hebben ze dus ruimschoots in de benen. En vergeleken met de Nijmeegse Vierdaagse, die ze al zo’n tien keer hebben gelopen, is deze wandeling “natuurlijk relatief makkelijk”. 

Kikkers als publiek Waar Joke en Peter in eerdere edities ook graag meeliepen in Rotterdam en Den Haag, is er dit jaar door de coronamaatregelen geen andere keus dan de eigen woonplaats. “Maar altijd ontdek je plekken, ook op Bilts grondgebied, waar je nooit eerder bent geweest. Dat is leuk.” Waar ze dit jaar ook weer op hopen zijn de kikkers als publiek, terwijl de zon opkomt. En als het Biltse koppel bij het ochtendgloren over de finish komt, die net als de start, bij het Spoorwegmuseum in Utrecht is, zou een medaille toch weer leuk zijn. “Om aan de verwarmingsknop te hangen”.


Steun Wil je Joke en Peter sponsoren, ga dan naar http://nachtvandevluchteling.nl/doneren/kies en typ de naam Firet. Alle informatie over de Nacht van de vluchteling is te vinden opwww.nachtvandevluchteling.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie