De zussen van SuriMAM en Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel
De zussen van SuriMAM en Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel Merlyn van Dobben

SuriMAM in Bilthoven!

20 maart 2024 om 15:36 Activiteiten

BILTHOVEN Afgelopen zaterdag ging de 89e Boekenweek van start met als thema ‘Bij ons in de familie’. Niet alleen de schrijvers van het boekenweekgeschenk, te weten De Chabotten - vader Bart en zijn vier zonen Splinter, Sebastiaan, Maurits en Storm - reizen deze week het hele land door, veel boekwinkels organiseren ook nog allerlei andere feestjes. Zo swingde de Bilthovense Boekhandel van Ike Bekking afgelopen zondag de pan uit, met de komst van SuriMAM.

Door Merlyn van Dobben

Ondanks dat het vandaag koopzondag is, ligt het centrum van Bilthoven er verlaten bij. Schijn bedriegt. Op de hoek van de Julianalaan en de Vinkenlaan wapperen de vlaggen, dansen de ballonnen en klinkt er aanstekelijke salsamuziek. De zussen Moreen, Aretha en Martha Waal (Moreen: ‘We komen uit één buik, zeg ik altijd’), beter bekend onder de naam SuriMAM, zijn neergestreken in de Bilthovense Boekhandel. Daar laten ze hun kookkunsten zien (en proeven) aan het winkelende publiek. Bietensalade, roti, gebakken bananenhapjes en amandelsapjes gaan erin als koek.

SuriMAM is behalve een samentrekking van hun Surinaamse roots en voorletters ook een eerbetoon aan hun moeder Norine, die in 1962 naar Nederland verhuisde. De grootste cultuurshock kreeg ze door wat ze van haar hospita voorgeschoteld kreeg; die Nederlanders aten veel te veel aardappels en gebruikten veel te veel zout. De liefde voor de Surinaamse keuken bracht ze over op haar drie dochters. En zo makkelijk was dat niet. Bij slechts één kraampje op de Albert Cuyp kon ze (meestal) terecht voor typisch Surinaamse groenten.

De sopropo, bijvoorbeeld. Moreen: ‘Ze noemen het ook wel bittermeloen. Een gerimpelde komkommer, zo ziet de groente eruit, maar het is overal goed voor. Het verlaagt je bloeddruk en helpt tegen suikerziekte, diabetes type 2. Wat ze hier in medicijnen stoppen, zit in Suriname gewoon in het eten. Wat je doet, is de sopropo uithollen - de pitjes stop ik meteen weer in de grond, ik gooi niets weg - en dan stoom je hem gaar. De smaak is aan de bittere kant, dus je kunt ‘m vullen met bijvoorbeeld zoete kip.’

De zussen zijn inmiddels aan hun vierde receptenboek toe. Martha: Het is een best-of, waarin we de lekkerste gerechten hebben ingedeeld per decennium. Per generatie dus eigenlijk, want het boek begint bij de jaren zestig, tot nu.’

Het gaat SuriMAM er niet alleen om dat er lekker eten op tafel staat, maar ook dat er bewuster wordt omgegaan met voedsel in het algemeen. Moreen: ‘Eén van onze missies is om mensen op een andere manier naar voedsel te laten kijken. Vroeger haalde je alles uit je eigen achtertuin en nam je nooit meer dan je nodig had. Het besef dat je zorgvuldig met grond en water moet omgaan, is verdwenen. 80% van de aarde is bijna dood, ik zeg het maar eerlijk. Door alle pesticiden zit er geen kracht meer in de grond. Mijn oma is een hardcore indiaan, en er stroomt ook Afrikaans bloed door mijn aderen, dus als ik zie hoe we met de natuur omgaan, huilt mijn ziel. Hoe hebben we het zo ver laten komen? We verpesten de mooiste planeet die er is!’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie