Er zijn nog aanpassingen mogelijk bij het zonneveld
Er zijn nog aanpassingen mogelijk bij het zonneveld BENG!

Bezwaar afgewezen tegen vergunning zonneveld Voordaan

29 maart 2024 om 10:33 Lokaal Deel je nieuws

De vergunning van gemeente De Bilt voor de bouw van Zonneweide Voordaan in Groenekan blijft in stand. De rechters zagen in de door enkele omwonenden ingediende bezwaren geen reden om de vergunning ongeldig te verklaren. 

‘De rechtbank geeft de omwonenden geen gelijk. Het college heeft goed uitgelegd waarom hij gebruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid om af te wijken van het bestemmingsplan. Er is geen sprake van strijd met het rijks- of gemeentelijk beleid, voor zover dat ziet op de voorkeursvolgorde. De gevolgde procedure is zorgvuldig geweest’, aldus  de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland op 22 maart.

De aanloop naar dit zonneveld duurt nu drie jaar. De initiatiefnemers zijn energiecoöperatie BENG! en ontwikkelaar BHM Solar. Zij vinden de locatie langs de A27 de ‘best geschikte plek’ voor eigen opwek van duurzame stroom in De Bilt. Die mening ziet BENG! gesteund door veel bewoners, Groenekanse organisaties en de gemeenteraad. De initiatiefnemers spraken in 2022 en 2023 uitvoerig met omwonenden, andere bewoners van Groenekan en De Bilt en betrokken organisaties. De geuite zorgen en wensen zijn vervolgens in het plan verwerkt.

In contact 

Een aantal omwonenden maakten nu toch bezwaar tegen de vergunning. ‘Begrijpelijk ook’, zegt Bouwe Taverne van BENG!, ‘hun bezwaar gaat over geluid en over hun uitzicht. Maar bij veel andere projecten is al ervaring, we kunnen er zo samen heengaan om te luisteren. En in dit plan komen de panelen op ruime afstand van hun woningen. Er zijn vrijwel geen directe gevolgen voor hen.’ BENG! en BHM Solar zijn al enige tijd in contact met deze omwonenden, om hen – ook na deze uitspraak – mogelijk nog tegemoet te komen.   

Vertraging niet zinvol

Taverne: ‘We weten, er is opnieuw beroep mogelijk, bij de Raad van State. En dat neemt zo weer een jaar. Maar belangrijker: de kans op toekenning van hun bezwaar is, afgaande op de zeer uitvoerig onderbouwde uitspraak van de rechtbank, nihil. Dan wordt het huidige plan dus gewoon uitgevoerd, maar alleen met flinke vertraging. Niemand is daarbij gebaat. We blijven daarom graag in overleg om een oplossing te vinden. Een mogelijke aanpassing die hen geruststelt.’

BENG! vindt uitstel van het zonneveld ook niet passen bij de steeds sneller groeiende noodzaak. ‘Onafhankelijker worden voor onze energie, verduurzamen tegen opwarming, er gelden grote maatschappelijke belangen, versus misschien op te lossen individueel belang. We hopen er daarom zo snel mogelijk samen uit te komen. En door te kunnen.’

Meer informatie over Zonneweide Voordaan staat op de website www.zonneweidevoordaan.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie