Karel Hebly, een van de fietsreparateurs, in actie bij het Repair Café
Karel Hebly, een van de fietsreparateurs, in actie bij het Repair Café Sofie Bakker

Karel is een echte ‘repair man’

9 maart 2022 om 08:07 Mensen

Vrijwilliger van de maand

BILTHOVEN Al vanaf de oprichting in 2011 is Karel Hebly vrijwilliger bij het Repair Café Bilthoven. Zijn specialisme is fietsreparatie en hij heeft in al die jaren veel mensen blij gemaakt met een fiets die weer veilig de straat op kan. “Dit is gewoon heel dankbaar werk.”

Door Julie Houben

ALLES UIT ELKAAR HALEN “Ik ben mijn hele leven al een ‘repair man’,” vertelt Karel Hebly (51). “Als iets kapot is móet ik het gewoon uit elkaar halen om te kijken waar het euvel zit en of ik het nog kan repareren. Ik geef niet op voordat ik het gefixt heb of zeker weet dat het kansloos is. Sinds mijn 18e ben ik al in de weer met het opknappen van fietsen. Dat scheelde mij destijds geld maar ik vond het ook gewoon leuk.”

MENSEN BLIJ MAKEN Karel was dan ook meteen enthousiast toen zijn vrouw Anne Marie in 2011 een Repair Café in Bilthoven wilde opstarten. Er was op dat moment alleen een Repair Café in Amsterdam. De filosofie erachter sprak hen beiden aan: mensen kunnen hun kapotte fietsen, apparaten en kleding naar het Repair Café brengen. Daar proberen ze de spullen samen met hun dorpsgenoten te repareren. Duurzaamheid, onderling contact én kennisoverdracht tussen bewoners gaan zo hand in hand. “Mijn vrouw is sindsdien een van de coördinatoren van het Repair Café en ik ben vanaf het eerste uur vrijwilliger. In al die jaren heb ik maar één keer niet meegedaan. Het is gewoon heel dankbaar werk. Fietsen repareren is voor mijzelf al een klein feestje en helemaal als ik er ook nog anderen mee help. Er komen redelijk wat mensen met een kleine beurs, die super blij zijn als ik hun rammelende spatbord weer vastzet en meteen even de hele fiets nakijk op mankementen. Het scheelt hen geld en ze vinden het ook gezellig om hier te komen.”

KNUTSELTAFEL De Repair Cafés vinden plaats samen met WVT, in hun gebouw naast het zwembad Brandenburg. Karel: “Volgens mij het best uitgeruste buurthuis van heel Nederland. Ze hebben hier zo veel gereedschap. Daarnaast is er een gezellige bar waar bezoekers terecht kunnen voor een kop koffie en een praatje en er is een knutseltafel waar een van onze vrijwilligers met meegekomen kinderen dingen knutselt van oude fietsbanden. Zo om de vier, vijf weken zet ik hier op een zaterdagochtend de aanmeldtafel klaar en stipt om 11.00 uur komen de eersten hun nummertje halen. Dat is nodig omdat er toch vaak zo’n 60 mensen met hun spullen komen. Mensen die even moeten wachten kijken mee met onze reparateurs of ze helpen mee. Ik sta hier dan buiten het gebouw vier uur lang aan fietsen te sleutelen en hoor ook standaard bij de opruimploeg. De gemoedelijke sfeer en het idee dat je op zo’n dag weer bijdraagt aan een betere wereld maken dat ik dit, samen met 20 andere vrijwilligers, met veel plezier doe.”

MEER WETEN Op 2 april is er weer een Repair Café. Meer weten? repaircafebilthoven.wordpress.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie