Blues coryfee Bart van Zijl geeft op zondag 8 mei een gratis concert in De Bilt
Blues coryfee Bart van Zijl geeft op zondag 8 mei een gratis concert in De Bilt Pomp 41

Bluesheld Bart van Zijl bij Pomp 41

21 april 2022 om 08:38 Muziek

DE BILT Een bluesartiest heeft voor een klein vermogen aan apparatuur in een aftandse auto om voor een appel en een ei op te treden. Aldus Bart van Zijl die al sinds begin van deze eeuw in diverse formaties blues op een ongekend niveau op het podium brengt. Op 8 mei is hij terug in De Bilt voor een gratis concert bij Pomp 41

In het dagelijks leven is Bart van Zijl teamleider bij een elektrotechnisch bedrijf. Bart had als voorbeeld zijn eigen vader. Vader Van Zijl verstopte aanvankelijk zijn mondharmonica zodat kleine Bart niet stiekem op dat dure instrument kon spelen. Toch deed hij het zodra hij de kans ervoor kreeg. 

In de jaren die volgden leerden hij spelen maar ontwikkelde hij zijn liefde voor de blues. Het is begin 2000 als een collega en muzikant hem uitnodigde eens mee te doen met een clubje mensen die zich bezighielden met muziek van de Eagles, Crosby Stills Nash and Young en J.J. Cale, met mooie harmonica partijtjes en meerstemmige zang in een semi akoestische setting. 

De band Oxawat was geboren. In deze band vervolgde Bart zijn zoektocht naar zijn eigen geluid. Bart zou 10 jaar bij de band blijven spelen.

Het leven van een ondergewaardeerd bluesmuzikant is fantastisch maar zwaar. “Een bluesmuzikant”, zo vertelt Bart maar al te graag, “is iemand die voor 5000 euro aan instrumentarium in een auto van 500 euro heeft. Vervolgens moet die 200 kilometer rijden voor een optreedvergoeding van 50 euro en drie consumptiebonnen. En vervolgens krijgt hij een bekeuring van 85 euro omdat de auto bij het uitladen fout geparkeerd staat.”

Toch is dit het leven dat Bart maar al te graag leidt. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse verschillende formaties gespeeld en is sinds 2020 actief in S-Uzi’s Crew. De band bestaat uit zes doorgewinterde muzikanten en overdonderende zangeres die de blues in de aderen hebben. Onder de bezielende bluesharp van Biltenaar Bart van Zijl trekt S-Uzi’s Crew komt de band naar De Bilt. Op zondag 8 mei is S-Uzi’s Crew van 14.00-17.00 uur te zien en te horen op het terras van Pomp 41 in De Bilt.        

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie