Afbeelding

Stinzenplantenwandeling IVN de Bilt op Landgoed Sandwijck (zondag 7 April 2024)

22 maart 2024 om 11:12 Overig

DE BILT IVN De Bilt organiseert samen met Werkgroep Sandwijck op zondag 7 april een voorjaarswandeling met het thema Stinzenplanten.

Stinzen is een verzamelnaam van een bijzondere groep verwilderde planten. Met hun kleurige bloemen vrolijken stinzenplanten het (vroege) voorjaar op. Stinzen zijn veelal bolgewassen die de opgeslagen voedingstoffen in de bol of knol gebruiken voor een snelle groeispurt om nog vóórdat de bomen volop in blad staan te kunnen bloeien en zo te profiteren van het aanwezige licht voor de eigen groei.

Eind 18de eeuw was de aanleg van tuinen in de Engelse landschapsstijl een rage. Planten werden uit het verre buitenland naar Nederland gehaald om de tuinen nog mooier te maken. Om die reden vind je ze nog steeds vooral terug bij oude landgoederen, boerenhoven en pastorietuinen. Ofwel bij stenen huizen. ‘Stins’ is het Friese woord voor versterkt, stenen huis.

IVN-natuurgidsen nemen je graag mee langs de stinzenplanten en vroege voorjaarsbloeiers die vanwege de zachte winter nu in bloei staan.

Vanwege de kwetsbaarheid van het natuurgebied kunnen er maximaal 30 mensen mee. Aanmelden is daarom verplicht. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 5 april 18:00 uur via www.ivndebilt.nl o.v.v. je naam en telefoonnummer.

Deelname is gratis, honden zijn niet toegestaan en stevig schoeisel is aanbevolen!

Datum : Zondag 7 april 11.00-13.00 uur

Startpunt: parkeerterrein, bij het toegangshek van Landgoed Sandwijck (Utrechtseweg 301, De Bilt)

Landgoed Sandwijck is beschermd natuurgebied van Utrechts Landschap.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie