4314554_sg32 stedin.jpg
4314554_sg32 stedin.jpg Archief BDUMedia

Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie

28 maart 2024 om 11:29 Overig

REGIO De aandeelhouders van Stedin Holding N.V. zijn op 27 maart akkoord gegaan met de toetreding van de provincie Utrecht als aandeelhouder van de netbeheerder. De provincie investeert 15 miljoen euro in Stedin om bij te dragen aan de oplossingen voor de problemen op het elektriciteitsnet. Met een zetel in de Aandeelhouderscommissie van Stedin kan de provincie Utrecht in een vroeg stadium meepraten met de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Stedin over het versnellen van de energietransitie. 

“Het is mooi dat we zo onze maatschappelijke verantwoordelijkheid   nemen om de problemen waar netbeheerders mee zitten op te lossen. We kunnen nu in een vroeg stadium meepraten bij plannen die er zijn en we zien ernaar uit om daar als aandeelhouder verder invulling aan te geven”, aldus gedeputeerde Financiën Has Bakker tijdens de aandeelhoudersvergadering. Ook gedeputeerde Huib van Essen (Energietransitie) is blij om na alle inspanningen toe te treden: “De hele provincie Utrecht heeft op dit moment al veel last van netcongestie. Door samen te werken kunnen we bijdragen aan onorthodox oplossingen die het elektriciteitsnet ontlasten of flexibeler en slimmer benutten. Ook dragen we als aandeelhouder bij aan het versnellen van de energietransitie.”

Aandeelhouderschap van Stedin is een ambitie uit het coalitieakkoord ‘Aan de slag voor Utrecht’. Bijdragen aan de financiering van de energietransitie is nodig om netbeheerders te helpen om de stroomvoorziening te verduurzamen en genoeg plek op het net te hebben voor bedrijven en nieuwe woonwijken. Provinciale Staten zien dat belang ook. Gedeputeerde Bakker: “Bij deze stap om aandeelhouder te worden voelen we ons als college ook gesteund door de Staten die zeer breed haar steun hiervoor uit heeft gesproken.”

Overheden als aandeelhouder 

De afgelopen jaren heeft Stedin geïnvesteerd in de netcapaciteit die nodig is om de energievoorziening te verduurzamen. Tot 2030 wordt nog ten minste 8 miljard euro aan verdere investeringen verwacht. Dat is nodig om de capaciteit van het elektriciteitsnet te vergroten en het probleem van de netcongestie op te lossen

Naast de provincie Utrecht zijn negen Utrechtse gemeenten in de gelegenheid gesteld om aandeelhouder van Stedin te worden. Meerdere Utrechtse gemeenten zijn ingestapt of bevinden zich in het proces van besluitvorming in de gemeenteraad. Gedeputeerde Van Essen: ”Dat is goed nieuws en zo nemen we als Utrechtse regio ook samen onze verantwoordelijkheid.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie