Afbeelding
Provincie Utrecht

Op Weg naar het Lagerhuis gaat door!

11 februari 2022 om 08:15 Overig

Op vrijdag 11 februari 2022 vindt Op Weg naar het Lagerhuis in het Huis van de Provincie Utrecht plaats. Ondanks coronarestricties is het gelukt om het Lagerhuis door te laten gaan met een aangepast schema. Er doen dertien middelbare scholen uit de hele provincie mee, die in drie debatrondes voor de eer strijden. De uiteindelijke winnaar gaat door naar de landelijke rondes.  Op Weg naar het Lagerhuis vindt sinds 1997 in alle provincies plaats. Dit jaar is het de vierentwintigste editie van het Lagerhuis. BNNVARA organiseert dit via Het Debatbureau in de provincie Utrecht in samenwerking met de provincie Utrecht en met Erasmus+. Er vinden drie debatrondes plaats, met elke een andere debatvorm.

Stellingen  Scholieren weten van tevoren niet over welke stellingen zij moeten debatteren. Dit betekent, dat zij zich op alle negen algemene stellingen, plus de drie provinciespecifieke stellingen moeten voorbereiden.

De drie stellingen voor de provincie Utrecht zijn: 

1. De provincie Utrecht wil dat gemeenten zich voortaan meer gaan richten op nieuwe windmolens dan op nieuwe zonnepanelen. Dat staat in een door Provinciale Staten aangenomen motie. Windmolens zijn echter niet populair en stuiten vaak op weerstand. Grote windmolens leveren wel enorm veel energie. Hoe moet de provincie verder met dit onderwerp? De stelling is: In de provincie Utrecht moeten meer windmolens worden gebouwd. 

2. Provincie Utrecht gaat aan de slag met een eigen voedselagenda. Provinciale Staten stemden eerder in met het voorstel, dat lokaal en gezond eten bevordert en eraan moet bijdragen dat regionale producten snel en efficiënt naar consumenten binnen en buiten de steden gaan. De komende drie jaar kan de provinciale investering voor versterking van de keten oplopen tot 700.000 euro. De hulp van supermarkten is onmisbaar, maar kleinschaliger produceren is op dit moment vaak duurder. De stelling is: Burgers moeten voornamelijk voedselproducten uit de eigen provincie kopen. 

3. Dit seizoen werken verschillende Lagerhuis deelnemers in een denktank aan adviezen voor de provincie om jongeren te bereiken tijdens de Statenverkiezingen in 2023. Op 15 maart 2023 mag iedereen van 18 jaar en ouder naar de stembus voor het kiezen van een nieuw provinciaal parlement. Politicoloog Sarah de Lange stelt dat jongeren vanaf hun zestiende stemrecht zouden moeten hebben: “Jongeren en ouderen hebben tegenwoordig vaak verschillende opvattingen over politieke vraagstukken, maar doordat jongeren niet mogen stemmen worden hun standpunten onvoldoende vertegenwoordigd in de politiek. Verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd kan die vertegenwoordiging verbeteren.” De stelling is: Jongeren moeten op hun 16e kunnen stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. 

Deelnemende scholen 

De scholen, die dit jaar meedoen, zijn: 

Anna Van Rijn College, Nieuwegein

Christelijk Gymnasium Utrecht, Utrecht

GSG Guido, Amersfoort

Het Baarnsch Lyceum, Baarn

Het Hooghe Landt, Amersfoort

Het Nieuwe Lyceum, Bilthoven

Kalsbeek College, Woerden

Meridiaancollege - Vestiging Het Nieuwe Eemland, Amersfoort

Minkema College, Woerden

Niftarlake College, Maarssenbroek

Rembrandt College, Veenendaal

Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort

Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie